8 pomysłów na wielkanocne dania z azjatyckim akcentem

Myślisz nad urozmaiceniem wielkanocnej tradycji? Oto idealne rozwiązanie dla ciebie! Mamy dla Ciebie 8 kreatywnych pomysłów na wielkanocne dania z azjatyckim akcentem, które z pewnością ożywią twoje świąteczne menu i zaskoczą gości. Przygotuj się na niezapomniane kulinarne doświadczenie, które połączy w sobie ducha Wielkanocy z egzotyką Azji.

Spis treści:

Poniżej znajdziesz przepisy na wyjątkowe danie, które są połączeniem wielkanocnej tradycji i azjatyckiej kuchni.

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

8 wielkanocnych dań z azjatyckim twistem

Święta Wielkanocne to czas radosnego świętowania z rodziną, dlatego warto podzielić się z bliskimi nowymi smakami i wspólnie odkrywać kulinarne inspiracje. Azjatyckie akcenty stworzą niezwykłą atmosferę na twoim wielkanocnym stole, zachwycając wszystkich gości i uczestników uczty. Zaskocz rodzinę i znajomych, serwując przepyszne i nieoczywiste połączenia, które na długo pozostaną w ich wspomnieniach.

Dorsz w panko ze szpinakiem

  • 4 porcje
  • Czas: 45 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 200 g Panierki panko House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
  • 50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara
  • 15 g Pasty miso House of Asia
  • 600 g filetu z dorsza
  • 2 jajka 
  • 100 g maki pszennej 
  • 200 g liści szpinaku 
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 
  • 500 ml oleju 
  • Pieprz czarny do smaku 
  • Szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem. 
  2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 
  3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.  

Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

  • 4 porcje 
  • Czas: 60 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 2

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
  • 100 g Panierki panko House of Asia
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula 
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • Mąka pszenna do panierowania 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sos: 

  • 200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
  • 200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara



Przygotowanie:

  1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę. 
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym

  • 4 porcje 
  • Czas: 90 minut 
  • Poziom Trudności: 1

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 500 g pierś z indyka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju 

Sos: 

  • 100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
  • 2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia
  • Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 1 cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka. 
  2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj. 
  3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

  • Ilość porcji: 2  
  • Czas: 25 minut 

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • 1 pierś z kaczki

Marynata:

  • 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

  • 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
  • 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
  • 1 ugotowany burak
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • Kilka liści sałaty rzymskiej 

Do podania: 

  • 3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • Liście botwinki lub innego mixu sałat
  • Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.

Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko

  • 4 porcje 
  • Czas: 45 minut 
  • Poziom trudności:
  • Poziom ostrości: 1

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 
  • 8 łyżek Panierki panko House of Asia
  • 1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
  2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.  

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

  • 6 porcji 
  • Czas: 90 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
  • 2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
  • 1 kg schabu środkowego 
  • 2 cebule drobno pokrojone 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 

Marynata:

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego  House of Asia
  • Pieprz czarny do smaku 

Sos: 

  • 150 ml Sosu teriyaki House of Asia
  • 100 ml wody 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

Przygotowanie:

  1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc. 
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku. 
  3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. 
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.  
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki:

  • 150 g Grzybów Snow fungus suszonych 
  • 100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana 
  • 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki 
  • 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
  • 50 g jarmużu 
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • Pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 ml wody 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki. 
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.

Szynka duszona z ananasem

  • 4 porcje
  • Czas: 90 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Fot. houseofasia.pl, mat. nadesłane

Składniki: 

  • 2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 puszka ananasa
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 3 łyżki mąki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
  2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu. 
  4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...