7 potraw Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Już niedługo Wielkanoc. Powoli każdy z nas zaczyna się przygotowywać na tegoroczne święta. Są takie pozycje w menu, które wyjątkowo smakują raz w roku, m.in. w okresie wielkanocnym. O czym nie zapomnieć podczas kulinarnych przygotowań? Mamy dla Was kilka podpowiedzi!

Fot. mat. nadesłane LokalnyRolnik.pl

7 potraw wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Wytrawnie i na słodko. Dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Lekkostrawnie i z przymknięciem oka na kalorie. Polska kuchnia jest tak różnorodna, że  z powodzeniem wpisuje się w gusta niemal każdego z nas, zwłaszcza w czasie ważnych uroczystości. I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Zapytaliśmy LokalnyRolnik.pl o to, co najczęściej kupują Polacy tuż przed Wielkanocą.

1. Jajka

Wariacji na temat jajek na wielkanocnym stole nie brakuje – klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami i… wiele, wiele innych propozycji. Oczywiście najlepiej sięgnąć po jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Pamiętajcie, żeby nie kupować jajek oznaczonych cyfrą „3” – to jajka pochodzące od kur z chowu klatkowego.

2. Babka Wielkanocna

W menu Wielkanocnym jest także coś dla łasuchów – babka wielkanocna. Z lukrem i skórką pomarańczy lub w wersji fit – oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser.

3. Pieczenie – mięsne i w wersji wege

Wymagają wprawy i sporo czasu, ale dy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana,  a może w tym roku… wegański pasztet?

4. Żurek

Zupa, która jest symbolem Wielkanocnego menu. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem.

5. Kiełbasa

Obowiązkowa pozycja w koszyczku wielkanocnym oraz na świątecznym stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca.

6. Ćwikła z chrzanem

Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny dodatek do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Warto zadbać o uwzględnienie ćwikły w menu również ze względów zdrowotnych. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni polecamy dodanie do ćwikły żurawiny, która przełamuje pikantny smak.

7. Mazurek

Ciasto, które komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego.

A u Was czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (40 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...