7 potraw Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole

Już niedługo Wielkanoc. Powoli każdy z nas zaczyna się przygotowywać na tegoroczne święta. Są takie pozycje w menu, które wyjątkowo smakują raz w roku, m.in. w okresie wielkanocnym. O czym nie zapomnieć podczas kulinarnych przygotowań? Mamy dla Was kilka podpowiedzi!

Fot. mat. nadesłane LokalnyRolnik.pl

7 potraw wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Wytrawnie i na słodko. Dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Lekkostrawnie i z przymknięciem oka na kalorie. Polska kuchnia jest tak różnorodna, że  z powodzeniem wpisuje się w gusta niemal każdego z nas, zwłaszcza w czasie ważnych uroczystości. I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Zapytaliśmy LokalnyRolnik.pl o to, co najczęściej kupują Polacy tuż przed Wielkanocą.

1. Jajka

Wariacji na temat jajek na wielkanocnym stole nie brakuje – klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami i… wiele, wiele innych propozycji. Oczywiście najlepiej sięgnąć po jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Pamiętajcie, żeby nie kupować jajek oznaczonych cyfrą „3” – to jajka pochodzące od kur z chowu klatkowego.

2. Babka Wielkanocna

W menu Wielkanocnym jest także coś dla łasuchów – babka wielkanocna. Z lukrem i skórką pomarańczy lub w wersji fit – oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser.

Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek

Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek

Jak co roku, nadchodzi Wielkanoc - a oto nowy pomysł jednej z naszej czytelniczek na przepis pod tytułem: Babka Wielkanocna – Baranek. Taka babka nie tylko jest pyszna, ale będzie perfekcyjną ozdobą stołu. Obejrzyj krok

3. Pieczenie – mięsne i w wersji wege

Wymagają wprawy i sporo czasu, ale dy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana,  a może w tym roku… wegański pasztet?

Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Wielkanocny schab pachnący majerankiem

Receptura na Wielkanocny schab pachnący majerankiem autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr ilość porcji: 4 czas przygotowania: 1 h Składniki: woda - 200 mililitrów musztarda - 2 łyżki Sos borowikowy Knorr - 1 opakowanie ząbki

4. Żurek

Zupa, która jest symbolem Wielkanocnego menu. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem.

Tradycyjny żurek na białej kiełbasie + 6 TOP przepisów na żurek

Tradycyjny żurek na białej kiełbasie + 6 TOP przepisów na żurek

Kwaskowaty, aromatyczny, treściwy, z jajkiem, białą kiełbasą, wędzonką, majerankiem… Doceniany nie tylko przez smakoszy, ale też dietetyków. W naszym artykule prezentujemy najlepsze przepisy na żurek!

5. Kiełbasa

Obowiązkowa pozycja w koszyczku wielkanocnym oraz na świątecznym stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca.

Biała kiełbasa wielkanocna do żurku

Biała kiełbasa wielkanocna do żurku

Receptura na Biała kiełbasa wielkanocna do żurku autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr ilość porcji: 5-7 czas przygotowania: 50 minut Składniki: - 6 sztuk białej surowej kiełbasy 1 Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr 1 opakowanie włoszczyzny (oprócz

6. Ćwikła z chrzanem

Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny dodatek do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Warto zadbać o uwzględnienie ćwikły w menu również ze względów zdrowotnych. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni polecamy dodanie do ćwikły żurawiny, która przełamuje pikantny smak.

Tradycyjne potrawy wielkanocne – żurek, biała kiełbasa, jaja i nie tylko

Tradycyjne potrawy wielkanocne – żurek, biała kiełbasa, jaja i nie tylko

Wielkanocne śniadanie należy do wyjątkowych w ciągu roku. Tylko tego jednego dnia rozpoczynamy nasz dzień od pożywnych i dość ciężkostrawnych tradycyjnych zup. Potem czas na jajeczne przystawki, pieczyste, a na koniec na obfity mięsny obiad.

7. Mazurek

Ciasto, które komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego.

Łatwy mazurek wielkanocny

Łatwy mazurek wielkanocny

W uproszczeniu - mazurek wielkanocny to po prostu kruche ciasto z ulubioną masą na wierzchu. W zależności od przepisu mazurek można piec tylko raz lub zapiekać po raz drugi z przygotowaną masą. Poniższy przepis na

A u Was czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  8 kwietnia 2022 20:36

    jaja, kiełbasa, pasztet, sałatka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany