7 potraw Wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Już niedługo Wielkanoc. Powoli każdy z nas zaczyna się przygotowywać na tegoroczne święta. Są takie pozycje w menu, które wyjątkowo smakują raz w roku, m.in. w okresie wielkanocnym. O czym nie zapomnieć podczas kulinarnych przygotowań? Mamy dla Was kilka podpowiedzi!

Fot. mat. nadesłane LokalnyRolnik.pl
7 potraw wielkanocnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Wytrawnie i na słodko. Dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Lekkostrawnie i z przymknięciem oka na kalorie. Polska kuchnia jest tak różnorodna, że z powodzeniem wpisuje się w gusta niemal każdego z nas, zwłaszcza w czasie ważnych uroczystości. I mimo zmieniających się zwyczajów celebrowania chwil z bliskimi, w większości domów wielkanocny repertuar kulinarny pozostaje bez zmian. Zapytaliśmy LokalnyRolnik.pl o to, co najczęściej kupują Polacy tuż przed Wielkanocą.
1. Jajka
Wariacji na temat jajek na wielkanocnym stole nie brakuje – klasyczne z majonezem, faszerowane łososiem, pieczarkami albo suszonymi pomidorami i… wiele, wiele innych propozycji. Oczywiście najlepiej sięgnąć po jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Pamiętajcie, żeby nie kupować jajek oznaczonych cyfrą „3” – to jajka pochodzące od kur z chowu klatkowego.
2. Babka Wielkanocna
W menu Wielkanocnym jest także coś dla łasuchów – babka wielkanocna. Z lukrem i skórką pomarańczy lub w wersji fit – oprószona cukrem pudrem. Puszysta, wilgotna babka piaskowa kusi, by spróbować jej jeszcze przed oficjalną porą na deser.

Wasze przepisy krok po kroku: Domowa Babka Wielkanocna – Baranek
3. Pieczenie – mięsne i w wersji wege
Wymagają wprawy i sporo czasu, ale dy już pojawią się na stole, cieszą się dużym zainteresowaniem. Tradycyjny schab pieczony, kaczka faszerowana, a może w tym roku… wegański pasztet?

Wielkanocny schab pachnący majerankiem
4. Żurek
Zupa, która jest symbolem Wielkanocnego menu. Bazę żurku tworzy zakwas: żytni, gryczany lub ryżowy. Jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go dodać wraz z białą kiełbasą do warzywnego wywaru. Obligatoryjnie z majerankiem.

Tradycyjny żurek na białej kiełbasie + 6 TOP przepisów na żurek
5. Kiełbasa
Obowiązkowa pozycja w koszyczku wielkanocnym oraz na świątecznym stole. Wieprzowa, drobiowa lub z dziczyzny, wędzona, surowa albo podsuszana, w przyprawach na bazie czosnku, papryki i jałowca.

Biała kiełbasa wielkanocna do żurku
6. Ćwikła z chrzanem
Do żurku, jajek, wędliny – buraczki z chrzanem to uniwersalny dodatek do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Warto zadbać o uwzględnienie ćwikły w menu również ze względów zdrowotnych. Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Wszystkim lubiącym eksperymenty w kuchni polecamy dodanie do ćwikły żurawiny, która przełamuje pikantny smak.

Tradycyjne potrawy wielkanocne – żurek, biała kiełbasa, jaja i nie tylko
7. Mazurek
Ciasto, które komponuje się ze wszystkimi słodkimi kremami, zachowuje świeżość nawet przez tydzień, ale nie tylko. Świątecznie udekorowane ciasto stanowi atrakcyjny wizualnie element stołu wielkanocnego.

A u Was czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?
jaja, kiełbasa, pasztet, sałatka 🙂
Jajka, chrzan no i babka 🙂