7 mitów o weganizmie. Czy są prawdziwe?

„Często chorują, bo żywią się trawą, ewentualnie bezsmakowym tofu”, „Tak jak wegetarianie jedzą ryby”, „Wszyscy weganie są chudzi”. Z pewnością nie raz już słyszałaś podobne zdania. Tymczasem to tylko tylko liczne z powielanych mitów. Skąd się biorą? Z niewiedzy! Dziś postaramy się wyjaśnić jak jest naprawdę.

Dla wielu ludzi weganizm wciąż jest obcym zjawiskiem i niestety, wcale nie mają ochoty go poznać. Jednym z powodów są liczne uprzedzenia wywołane powielanymi od lat nieprawdziwymi, a często krzywdzącymi wyobrażeniami na temat tego stylu życia. Czas jednak w końcu z nimi zerwać i dowiedzieć się jak jest naprawdę. Obalamy dla was 7  mitów o weganiźmie! 

7 mitów o weganiźmie

kolaż własny redakcji, źródło: www.pixabay.com

7 mitów o weganizmie. Czy są prawdziwe?

Oto 7 najczęściej powielanych mitów o weganizmie:

1) Weganie jedzą tylko trawę

źródło: www.pixabay.com

Pewnie nie raz słyszałeś to zdanie, gdy w rozmowie pojawiał się temat wegan. Wielu ludzi stawia znak równości pomiędzy niejedzeniem mięsa a jedzeniem wyłącznie tego co zielone. Wielu mięsożerców trawą nazywa bowiem wszelkiego rodzaju sałaty, koperek czy pietruszkę, wzbraniając się przed tego rodzaju jedzeniem powtarzając:”Nie jestem zwierzęciem!”. Zapewniamy, że weganie również nie są i nie jedzą wyłącznie zielonych warzyw. Dieta jest zbilansowana i kolorowa, a sami miłośnicy mięsa codziennie sięgają po produkty będące jej podstawą.

2) W menu wegan dopuszczalne są ryby

źródło: www.pixabay.com

Wiele osób myśli, że w diecie wegańskiej dopuszczalne są ryby. Choć trudno w to uwierzyć, niektórzy traktują je jak gorszy gatunek mięsa lub coś jeszcze innego. Zgodnie z filozofią wegan jednak zarówno ryby, jak i wszelkie wodne stworzenia, od krewetek, po kraby czy  koniki morskie żyją, czują i odczuwają ból. Dlatego w żaden sposób nie chcą przyczyniać się do ich cierpienia. Począwszy od połowu w niehumanitarnych warunkach, a skończywszy na zabijaniu, tylko po to, by trafiły na talerze i zadowoliły ludzkie kubki smakowe.

3) Weganizm to dieta odchudzająca

źródło: www.pixabay.com

Jeżeli ktoś decyduje się na przejście na weganizm, ponieważ chce schudnąć, tak naprawdę weganinem nie jest. To cała filozofia życia, oparta nie tylko na jedzeniu i myśli o samym sobie. Przy okazji przejścia na wegańską dietę można jednak stracić na wadze, bo jakby nie patrzeć znajdują się w niej głównie „dietetyczne” produkty. W końcu jednak twoja waga się ustabilizuje, a jeżeli po dłuższym czasie bycia weganinem nadal będzie drastycznie spadała w dół, to oznacza, że coś robisz nie tak i twoja dieta nie jest wystarczająco zbilansowana. Policz kalorie i dostarcz ich tyle, ile powinna osoba w twoim wieku z podobną aktywnością na co dzień.

4) Weganie chorują, zwłaszcza na anemię

źródło: www.pixabay.com

Bladość skóry, zmęczenie i obniżenie koncentracji. Z reguły te 3 przesłanki wskazują na anemię. Oznacza to, że nie dostarczamy naszemu organizmowi m.in. wystarczającej ilości żelaza oraz Witaminy B12. Wiele osób zakłada, że weganie nie jedząc mięsa i nabiału pozbawiają organizm cennych mikroelementów i witamin. Tymczasem ich doskonałym źródłem jest właśnie dieta roślinna. Dzięki temu weganie, którzy dbają o swoją zróżnicowaną dietę  to pełni energii i zdrowia ludzie. Swoją moc czerpią m.in.z węglowodanów. Nie jedzą też przetworzonej i promieniującej zabójczą chemią żywności, w odróżnieniu od przeciętnych zjadaczy chleba, co wskazuje na to, że mogą być nawet zdrowsi od wielu z nich.

5) Dieta wegańska jest nudna

źródło: www.pixabay.com

Nic bardziej mylnego! To, że kuchnia wegańska opiera się na produktach roślinnych, nie oznacza wcale, że jest nudna. Z samych warzyw i owoców w towarzystwie przypraw i dodatków jesteśmy w stanie wyczarować w kuchni prawdziwe cuda: pasty, desery, sałatki, pasztety, burgery czy jednogarnkowe potrawki. Pamiętaj, że dozwolone są w końcu ryże, kasze, ser tofu oraz rozliczne produkty sojowe. Kreatywność przede wszystkim.

6) Weganie nie jedzą białka, bo nie ma go czym zastąpić

źródło: www.pixabay.com

Na początek należy podkreślić, że zarówno białko roślinne, jak i zwierzęce zbudowane jest z tych samych aminokwasów, zatem bez znaczenia jest jego źródło. Spożywając różnorodne wegańskie produkty bogate w białko czyli m.in. soczewicę, komosę ryżową, fasolę, groch, migdały, szpinak, brokuły, brukselka, zboża bez wątpienia zaspokoimy tę potrzebę naszego organizmu.

7) Weganie to wegetarianie

źródło: www.pixabay.com

Wielu ludzi myli wegetarian z weganami, choć w ostatnich latach ta świadomość już nieco wzrosła. Niestety nie u wszystkich. Wciąż możemy spotkać osoby, dla których niejedzenie mięsa to koniec świata i jeżeli ktoś już wprowadza takie ograniczenie do swojego życia, z pewnością już bardziej restrykcyjnie być nie może. Zapominają jednak o produktach pochodzenia odzwierzęcego, z których weganie rezygnują, a wegetarianie dopuszczają je w swoim jadłospisie. To podstawowa różnica. Warto o niej pamiętać zapraszając znajomych wegan na obiad. Może się okazać, że włożycie wiele wysiłku w przyrządzenie dania, którego nie będą mogli zjeść. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,20 z 5)
zapisuję głos...