Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym

 

Przepis na rozgrzewający rosół

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Liczba porcji: 3 litry/ dla 6 – 8 osób  

Poziom trudności: średnie

Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym – składniki

  • Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
  • 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
  • 500 g karkówki wołowej
  • 50 g obranego imbiru
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 całych gwiazdek anyżu
  • 6 całych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • Kiełki fasoli lub inne ulubione
  • Siekany szczypiorek
  • Cytryna
  • Listki kolendry do dekoracji

 

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą.

Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry. 

Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.

Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.

Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.

Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.

Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martuska665  7 grudnia 2016 19:55

    ja chyba jestem bardziej za tradycją jeśli chodzi o smak rosołu, ale orientalny też może przypaść komuś do gustu

    Odpowiedz
  2. macierzanka  7 grudnia 2016 20:04

    Nie jadłam nigdy orientalnego rosołu ,ale może być dobry.

    Odpowiedz
  3. martucha180  7 grudnia 2016 20:53

    Rosołu z imbirem nie jadłam.

    Odpowiedz
  4. Ewa  7 grudnia 2016 20:58

    ciekawy przepis, wypróbuje 🙂

    Odpowiedz
  5. klaudiaban  7 grudnia 2016 21:28

    Podoba mi się.

    Odpowiedz
  6. ewalub  7 grudnia 2016 21:55

    Imbir, anyż… No nie wiem czy chcę spróbować

    Odpowiedz
    • linea  8 grudnia 2016 09:48

      Lubię rosół, ale nie jestem pewna czy w takiej wersji mógłby mi posmakować.

      Odpowiedz
  7. Moniśka  7 grudnia 2016 21:58

    Aż się nie mogę doczekać kiedy to spróbuje! Połączenie smaków jest tak zaskakujące, że aż mnie skręca. Chociaż nie wiem, czy długo będzie tak zimno…dziś zapowiadali nawet do 12+ ..tak więc śniegu raczej na wigilie nie będzie

    Odpowiedz
  8. Aneta  8 grudnia 2016 10:20

    Jestem ogromną fanką polskiego, tradycyjnego rosołu 🙂

    Odpowiedz
  9. afrodyta  8 grudnia 2016 12:32

    Ciekawy przepis na inne „wydanie” rosołu.Ja jednak jestem zwolenniczką „babcinego” rosołu.

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  9 grudnia 2016 04:14

    Nie cierpię nic co ma w sobie anyż.Ten rosół dla mnie odpada.

    Odpowiedz
  11. Jaworka  19 grudnia 2016 21:40

    Nie wiem czy ta wersja by mi pasowała

    Odpowiedz
  12. joanna252  21 grudnia 2016 17:42

    Mi tam pasuje wszystko co pikantne 🙂

    Odpowiedz
  13. marcia7  6 stycznia 2017 10:59

    pyszna zupka

    Odpowiedz
  14. efffciaa  11 maja 2017 13:45

    Moim zdaniem w tym przepisie brakuje jednego podstawowego składniki , aby ten rosół nazwać orientalnym – a jest to curry 🙂 które w krajach orientu jest sypane na kilogramy do potraw 🙂

    Odpowiedz
  15. luna341  14 grudnia 2018 19:48

    Idealny rosół na dzisiejszy mroźny dzień

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany