Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym

 

Przepis na rozgrzewający rosół

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Liczba porcji: 3 litry/ dla 6 – 8 osób  

Poziom trudności: średnie

Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym – składniki

  • Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
  • 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
  • 500 g karkówki wołowej
  • 50 g obranego imbiru
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 całych gwiazdek anyżu
  • 6 całych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • Kiełki fasoli lub inne ulubione
  • Siekany szczypiorek
  • Cytryna
  • Listki kolendry do dekoracji

 

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą.

Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry. 

Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.

Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.

Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.

Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.

Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (338 głosów, średnia: 4,53 z 5)
loading... zapisuję głos...