Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Liczba porcji: 3 litry/ dla 6 – 8 osób
Poziom trudności: średnie
Przepis na rozgrzewający rosół w stylu orientalnym – składniki
- Makaron Lubella Jajeczna Krajanka
- 1,5 kg kości wołowych z karku lub szpikowych
- 500 g karkówki wołowej
- 50 g obranego imbiru
- 2 cebule
- 2,5 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 5 całych gwiazdek anyżu
- 6 całych ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- Kiełki fasoli lub inne ulubione
- Siekany szczypiorek
- Cytryna
- Listki kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy 4 litry wody. Kiedy zacznie już wrzeć, wkładamy do niej kości oraz mięso i zostawiamy całość na bardzo dużym ogniu przez najbliższe 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy wymienione produkty i dokładnie płuczemy je zimną wodą.
Wylewamy płyn, myjemy garnek i nalewamy do niego świeżą wodę – również 4 litry.
Następnie przekładamy do naczynia wyczyszczone mięso oraz kości, całość zagotowujemy. Usuwamy z powierzchni bulionu powstały tłuszcz, piankę i zmniejszamy ogień do minimum. Do wywaru dodajemy imbir, cebulę, sos rybny lub sojowy, sól oraz cukier i zostawiamy rosół na małym ogniu aż mięso będzie miękkie – ok. 40 minut.
Po tym czasie dorzucamy do całości anyż oraz czosnek zawinięte w gazę. Dzięki temu łatwo będzie je wyjąć z garnka. Po 30 minutach usuwamy powyższe składniki. Mięso przekładamy do zimnej wody by się ostudziło i nie straciło soczystości. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie plasterki.
Gotujemy makaron wg zaleceń producenta: ok. 8 minut. Jajeczna Krajanka od Lubelli ma delikatny smak oraz, złocisty kolor. Dzięki temu uzyskamy domowy smak zupy, który świetnie dopełni aromat orientalnych dodatków.
Następnie odsączamy makaron i przekładamy go do misek dla gości. Na wierzch kładziemy plasterki mięsa oraz ulubione kiełki.
Całość zalewamy gorącym bulionem i dekorujemy szczypiorkiem oraz kolendrą. Rosół podajemy z ćwiartką cytryny.