Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-lososiem

Czas przygotowania dania: Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem – 90 min.

Składniki na danie: Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

– filet z łososia – 200 gramów
– Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
– czerwona soczewica – 100 gramów
– koper włoski – 1 sztuka
– pietruszka – 1 sztuka
– seler – 1 sztuka
– pomidory – 2 sztuki
– marchewka – 1 sztuka
– ząbek czosnku – 2 sztuki
– papryczka chilli – 1 sztuka
– ziarenko czarnego pieprzu – 3 sztuki
– świeży lub suszony tymianek – 1 łyżka
– ziarenko ziela angielskiego – 3 sztuki
– świeże lub suszone oregano – 1 łyżka
– pęczek świeżej posiekanej kolendry – 1 sztuka
– liść laurowy – 2 sztuki
– śmietana do dekoracji – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.
2. Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.
3. Całość gotuj jeszcze około 30 minut – do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.
4. Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...