Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-lososiem

Czas przygotowania dania: Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem – 90 min.

Składniki na danie: Zupa z czerwonej soczewicy z łososiem

– filet z łososia – 200 gramów
– Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
– czerwona soczewica – 100 gramów
– koper włoski – 1 sztuka
– pietruszka – 1 sztuka
– seler – 1 sztuka
– pomidory – 2 sztuki
– marchewka – 1 sztuka
– ząbek czosnku – 2 sztuki
– papryczka chilli – 1 sztuka
– ziarenko czarnego pieprzu – 3 sztuki
– świeży lub suszony tymianek – 1 łyżka
– ziarenko ziela angielskiego – 3 sztuki
– świeże lub suszone oregano – 1 łyżka
– pęczek świeżej posiekanej kolendry – 1 sztuka
– liść laurowy – 2 sztuki
– śmietana do dekoracji – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5 litra wody, zagotuj. Zbierz powstałą pianę i dodaj zioła. Całość gotuj około 40 minut.
2. Powstały wywar przecedź. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj soczewicę, czosnek, chilli, pomidory i dwie kostki bulionu Knorr. Filet z łososia pokrój w kostkę.
3. Całość gotuj jeszcze około 30 minut – do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut.
4. Zupę nalej do płaskiego talerza. Przy brzegu zupy zrób trzy okrągłe kleksy ze śmietany, a następnie przeciągnij po nich wykałaczką, aby powstały serduszka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (138 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  13 lutego 2016 15:24

    Lubię zupę z soczewicy, ale z łososiem jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  13 lutego 2016 15:35

    Łosoś i soczewica? To może być wspaniała para na talerzu:-)

    Odpowiedz
  3. macierzanka  13 lutego 2016 16:42

    Często robię zupkę z soczewicy,ale z dodatkiem łososia nie jadłam, jednak warto spróbować.

    Odpowiedz
  4. martucha180  13 lutego 2016 17:45

    Ciekawy dobór składników.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  13 lutego 2016 20:10

    No no, przyznam że zaintrygowało mnie połączenie soczewicy i łososia. Zwłaszcza że to propozycja będąca zupą. Prezentuje się bardzo apetycznie i zapowiada aromatycznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Anna  14 lutego 2016 10:28

    Soczewice miałam okazję jeść tylko raz, kiedy porwałam się na zrobienie orzeszków w piekarniku. Wyszły fatalnie, ale chętnie wypróbuję soczewicy w innym wydaniu.

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  14 lutego 2016 13:56

    Przepis interesujący. Niestety nie podbił mego serca. Nie cierpię zup rybnych. Łosoś, a i owszem smaczny, a ryba szlachetna. Soczewicę jadam na porządku dziennym w różnych postaciach. Ale zupa rybna nie. Zupełnie odpada. Nie ma siły, która by mnie zmusiła do zjedzenia zupy rybnej. Tak już mam i koniec.

    Odpowiedz
  8. xtina120  14 lutego 2016 17:35

    Oj nie wiem czy bym się skusiła na taką

    Odpowiedz
  9. martus2833  14 lutego 2016 22:47

    Przepis nie do końca trafia w mój gust.

    Odpowiedz
  10. Aneta  15 lutego 2016 12:13

    Nie wpadłabym na takie połączenie 🙂

    Odpowiedz
  11. Hidari11  15 lutego 2016 14:50

    Musi być na pewno zdrowa. Wypróbuję ten przepis na pewno w jakiś weekend, kiedy będę mieć więcej wolnego czasu.

    Odpowiedz
  12. Bella11  15 lutego 2016 16:07

    Coś nowego soczewica plus łosoś , ekstrawagancja…

    Odpowiedz
  13. Anita  15 lutego 2016 19:50

    oj nie, to nie dla mnie 😀

    Odpowiedz
  14. bbo  15 lutego 2016 21:44

    Soczewice lubię, ale tej czerwonej nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  15. nungal  17 lutego 2016 19:00

    wygląda mocno „swojsko” 😀

    Odpowiedz
  16. Patriszia  21 lutego 2016 23:18

    Ciekawa zupa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany