5 odsłon wody kokosowej – odkryj idealną dla siebie

Woda kokosowa jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dostarcza cenne minerały, takie jak potas, wapń czy magnez, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Działa niczym naturalny napój izotoniczny, pomagając w utrzymaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej w organizmie. W okresie letnim odpowiednie nawodnienie jest niezwykle ważne. Teraz, dzięki produktom firmy QF Quality Food, każdego dnia możemy cieszyć się inną wersją wody kokosowej. Każda z nich doskonale nawadnia, uzupełnia elektrolity i stanowi naturalny izotonik. Jej dodatek do zwykłej wody wzbogaca smak lemoniady, koktajli czy deserów. Warto włączyć wodę kokosową do codziennej diety, nie tylko w okresie letnim. Najlepszym smakiem cieszy się, gdy jest schłodzona.

Fot. mat. nadesłane

Woda ogórkowa. Poznaj jej niezwykłe właściwości!

Woda ogórkowa. Poznaj jej niezwykłe właściwości!

Woda ogórkowa nie tylko wspaniale orzeźwia i nawadnia, ale jest też źródłem wielu cennych składników odżywczych. Co ją wyróżnia? Jakie ma właściwości? Sprawdź koniecznie!

Uzupełnij braki w niedoborze „słońca”

Badania wykazują, że aż 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D[1]. Dlatego osoby, które dbają o swoje zdrowie i samopoczucie, powinny spróbować wody kokosowej z witaminą D3 i sokiem z liczi od QF Quality Food. Jest to znakomite źródło witaminy D, czyniąc je jednym z najzdrowszych napojów dostępnych na rynku. Witamina D pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, co pomaga w zapobieganiu chorobom. Dodatkowo, sok z liczi zawarty w wodzie kokosowej to bogate źródło przeciwutleniaczy i błonnika, który wspomaga proces trawienia, zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto również zwrócić uwagę na inulinę – naturalny prebiotyk obecny w wodzie kokosowej, który dba o zdrowie naszej flory jelitowej. Spróbuj dodać ją do ogórkowej lemoniady, aby cieszyć się nie tylko jej smakiem, ale także korzyściami dla zdrowia.

Lemoniada ogórkowa z wodą kokosową z liczi

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 2 puszki Wody kokosowej z liczi QF
  • 2-3 średniej wielkości ogórki pokrojone w plastry
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • Sok z jednej limonki
  • 10-15 g cukru (opcjonalnie)
  • Kilka gałązek mięty drobno pokrojonej
  • Kilka kostek lodu

    Sposób przygotowania:
    1. Plastry ogórków przełóż do dzbanka, dodaj miętę, sok z limonki, cukier, całość dokładnie wymieszaj i dociśnij, tak aby ogórki puściły sok.
    2. Dolej wodę kokosową i wstaw lemoniadę do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Dla tych, którzy szukają naturalnego wsparcia energetycznego

Często zdarza się, że pomimo zdrowego odżywiania, możemy odczuwać niedobór energii i witalności. Zjawisko to jest szczególnie widoczne w upalne dni, kiedy nasze ciało zwiększa zużycie energii. Na rynku dostępne są liczne energetyki, jednak ich efekt jest tylko chwilowy, a zawarte w nich sztuczne składniki oraz dodatek cukru nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. – Zdrową alternatywą jest woda kokosowa z kofeiną z guarany od QF Quality Food – sugeruje dietetyk, Aneta Korzeniecka. – W porównaniu do standardowych energetyków, jest to napój niskokaloryczny, naturalny, bez sztucznych dodatków i cukru. Zawartość kofeiny jest porównywalna do tej w klasycznej kawie, ale woda kokosowa jest delikatniejsza dla żołądka i nie powoduje przebarwień zębów. Kofeina z guarany, którą zawiera, zapewnia długotrwałe działanie bez szkodliwych efektów ubocznych – tłumaczy.

Woda kokosowa z kofeiną to doskonały wybór dla osób prowadzących aktywny tryb życia, zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Jej dodatek do lemoniady z arbuza zamiast zwykłej wody sprawi, że napój nie tylko orzeźwi, ale także dostarczy dodatkowej energii i lepiej nawodni organizm.

Fot. mat. nadesłane

Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną

4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF
  • 600 g arbuza
  • 100 g truskawek
  • 60 ml soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • Kilka gałązek mięty
  • Kilka kostek lodu

    Sposób przygotowania:
    1. Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
    2. Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
    3. Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

Dla chcących wzmocnić odporność

Woda kokosowa z witaminą C marki QF Quality Food to doskonały produkt dla osób dbających o swoje zdrowie i chcących wzmocnić odporności organizmu, a także dowód na to, że zdrowe odżywianie może być smaczne i przyjemne. Woda kokosowa z witaminą C jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C, która wpływa na wzrost odporności organizmu. Witamina C działa przeciwzapalnie, a także pomaga w walce z wolnymi rodnikami.
Woda kokosowa posiada również właściwości przeciwutleniające oraz antybakteryjne, co wpływa na ochronę naszych komórek przed szkodliwymi czynnikami. Warto ją dodać np. do zielonego smoothie. Co ważne, opakowanie, w którym zamknięta jest woda – tak jak wszystkie pozostałe wody kokosowe marki QF Quality Food, jest w pełni recyklingowalne, dlatego wybierając ten produkt nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także o zdrowie naszej planety.

Zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
  • 100 g szpinaku
  • 1 awokado odmiany Hass
  • 200 g gruszki pokrojonej na kawałki
  • 40 g soku z cytryny
  • Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:
Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.

Dla dbających o urodę i szybszą regenerację

Woda kokosowa od lat cieszy się coraz większą popularnością i z powodzeniem zastępuje klasyczne napoje izotoniczne. Jednak woda kokosowa z kolagenem i acai marki QF Quality Food to produkt, który oferuje o wiele więcej niż tylko nawodnienie organizmu. Działa kompleksowo na zdrowie, poprawiając wygląd skóry i metabolizm.
Woda kokosowa z kolagenem jest niezwykle cennym źródłem białka, stanowiącego ważny element budulcowy naszej skóry, kości oraz tkanki łącznej. – Kolagen zawiera już zhydrolizowane, czyli wstępnie strawione aminokwasy, takie jak hydroksyprolina i hydroksylizyna, które znacznie ułatwiają proces tworzenia kolagenu w organizmie. – tłumaczy dietetyczka Aneta Korzeniecka. – Ponadto dzięki zawartości witaminy C kolagen jest jeszcze łatwiej przyswajalny, co możemy wyraźnie zauważyć w poprawie stanu skóry oraz szybszej regeneracji po kontuzji. – dodaje.
Dodatkowym składnikiem wody kokosowej marki QF Quality Food z kolagenem jest jagoda acai, która zyskała miano superfood na całym świecie. Jest to źródło antyoksydantów oraz witaminy E, które poprawiają kondycję skóry i układu sercowo-naczyniowego. Napój smakuje znakomicie w towarzystwie np. marakui.

Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai

Ilość porcji: 4
Czas: 5 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 350 g Pulpy z marakui QF
  • 200 ml Wody kokosowej z Acai QF
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g imbiru
  • 10-15 g cukru
  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • 70 g soku z limonki
  • Kilka kostek lodu
  • Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.

Dla osób narażonych na stres i wymagających intensywnej pracy umysłowej

Ciężka praca intelektualna, często towarzysząca wysokiemu poziomowi stresu, wymaga od nas wielogodzinnego skupienia i zaangażowania. Jak więc odnaleźć idealne uzupełnienie diety, które pozwoli nam sprostać tym wyzwaniom? Woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem od QF Quality Food nie tylko nawodni i orzeźwi w upalne dni, ale także poprawi naszą koncentrację, skupienie i dostarczy niezbędnej energii do pracy mózgu i mięśni. Czym wyróżnia się ta woda? To proste – dzięki obecności guarany i magnezu! Guarana, roślina pochodząca z Ameryki Południowej, to naturalne źródło kofeiny, które działa znacznie dłużej niż ta zawarta w kawie, ale jednocześnie nie powoduje „efektu yo-yo” po gwałtownym spadku energii – kofeina jest stopniowo uwalniana z rośliny, dzięki czemu jej działanie jest stabilne. W połączeniu z magnezem, ekstrakt z guarany pomaga utrzymać prawidłową pracę mózgu, a także wspiera nasz układ mięśniowy. To doskonała propozycja zarówno dla osób prowadzących aktywny tryb życia, jak i tych angażujących się w intensywną pracę umysłową.

Magnez to element, który jest szybko „tracony” w sytuacjach stresujących (np. po nocy bez snu). Dlatego tak ważne jest jego regularne dostarczanie w diecie. Niedobór magnezu staje się problemem coraz większej liczby Polaków. Jego niedostatek w naszej diecie jest alarmujący, a brak tego pierwiastka ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję całego organizmu. Magnez ma kluczowe znaczenie m.in. dla przyswajania witaminy D, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, a także pomaga radzić sobie ze stresem. Dlatego woda kokosowa z ekstraktem z guarany i magnezem to idealna i łatwa w dawkowaniu propozycja dla każdego, kto pragnie dbać o swoje zdrowie. W letnie dni, warto spróbować jej w połączeniu z rabarbarem – smacznego!

Fot. mat. nadesłane

Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną

Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF
  • 350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
  • 150 g truskawki
  • 50 g cukru
  • 10 g liści mięty
  • 20 g soku z cytryny
  • Kilka kostek lodu
  • Do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
1. Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
2. Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.


[1] https://zdrowie.interia.pl/domowa-apteczka/news-piec-nietypowych-objawow-niedoboru-witaminy-d-wiele-osob-prz,nId,6843203

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,91 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  10 lipca 2023 17:44

    jeszcze nie miałam przyjemności poznać tej wody

    Odpowiedz
  2. magart  10 lipca 2023 19:41

    Cukier jest tu zbędny.

    Odpowiedz
  3. Hidari11  12 lipca 2023 14:35

    Lubię wodę kokosową, a powyższe przepisy warte uwagi i wypróbowania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany