5 najpopularniejszych mitów na temat zdrowego odżywiania

W dobie Internetu możemy znaleźć bardzo wiele teorii i porad na temat zasad zdrowego odżywiania. Przekładają się one również na powstawanie często nieprawdziwych przekonań, które z biegiem czasu zaczynają, niestety, funkcjonować jako oczywisty fakt. Jak nie pogubić się w nadmiarze informacji i skąd czerpać rzetelną wiedzę na temat żywienia?

mity-odżywianie

Wiedza ekspertów

Tylko osoby profesjonalnie zajmujące się dietetyką na bieżąco śledzą fachową literaturę naukową, a następnie, na podstawie analizy wyników licznych badań formułują wskazówki dla szerszego grona odbiorców. Rzetelne informacje dotyczące zdrowego żywienia znajdziemy w recenzowanych książkach oraz aplikacji mobilnej Asystent Zdrowego Żywienia. To nowoczesne źródło wiedzy zostało stworzone przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, czyli jednej z najbardziej renomowanych polskich jednostek badawczych w Polsce. Aplikacja jest przejrzysta, poręczna i funkcjonalna, a jej regularne użytkowanie pozwoli na rozwianie wielu mitów na temat odżywiania, których przykłady przedstawiamy poniżej.

1. Napój to nie posiłek

W potocznym rozumieniu, rzeczywiście, posiłkiem nazywamy zazwyczaj danie stałe. Z żywieniowego jednak punktu widzenia każdy płyn zawierający kalorie należy traktować jako posiłek lub jego część. Dla naszego organizmu nie ma znaczenia, w jakiej postaci otrzymuje energię. Napoje (czyli m.in. wody smakowe, napoje gazowane, soki, kompoty) to niestety częste „pułapki” żywieniowe. Potrafią dostarczyć olbrzymich ilości cukru i różnych dodatków, np. sztucznych barwników, konserwantów czy środków poprawiających smak i zapach. Pamiętajmy, że np. puszka napoju gazowanego typu cola to ok 140 kcal! Warto regularnie sprawdzać w aplikacji skład napojów i notować, które i w jakiej ilości spożywamy. Być może to właśnie przez codziennie wypijanie kartonu zdrowego 100% soku nie możemy schudnąć…

2. Ziemniaki tuczą

Wiele osób dbających o zdrowie wyklucza ze swojej diety ziemniaki, ponieważ w społeczeństwie utrwalił się pogląd, że są produktem „tuczącym”. Faktem jest natomiast, że warzywa te posiadają dużo skrobi, która jest węglowodanem złożonym, czyli takim, który stanowi źródło energii. Dlatego jedzmy je w odpowiedniej ilości, którą obliczy Asystent Zdrowego Żywienia. Warto pamiętać, że dodatki towarzyszące ziemniakom – np. masło, śmietana czy sosy – są powodem problemów z nadwagą. Ziemniaki jedzmy zatem wyłącznie gotowane w wodzie, przygotowywane na parze lub pieczone, posypane pietruszką lub koperkiem.

3. Lepiej kupować ciemny chleb niż jasny

Zdrowsze jest pieczywo z mąki pełnoziarnistej, czyli tej o wyższym typie i jakości, co często wiąże się również z ciemniejszą barwą takiego wypieku. Nie jest to jednak reguła. Producenci mogą do pieczywa powstającego z mąki o niższej jakości dodawać słód lub karmel, uzyskując w ten sposób ciemny kolor. Warto zatem przy wyborze chleba kierować się składem, a nie wyłącznie wyglądem produktu.

4. Osoby na diecie powinny jeść pieczywo chrupkie

Tak, ale powinno być to pieczywo pełnoziarniste, z wysoką zawartością błonnika. Jasne pieczywo pszenne czy kukurydziane w swoim składzie praktycznie niewiele różni się od popularnych chrupek. Zgubne zatem może być przekonanie, że „skoro jem dietetyczne chrupkie pieczywo, to mogę zjeść go więcej”. Wybierajmy więc dowolne pieczywo, tradycyjne lub chrupkie, w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb, co szczegółowo wskaże Asystent Zdrowego Żywienia.

5. Smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowsze niż na oleju

W zdrowej diecie powinniśmy unikać wszelkiego smażenia. Jeśli to jednak robimy, wykorzystujmy tłuszcz o jak najwyższej tzw. temperaturze dymienia. Jest to temperatura, po której przekroczeniu w tłuszczu pojawiają się szkodliwe substancje. Ciesząca się dobrą sławą oliwa z oliwek extra virgin ma stosunkowo niski punkt dymienia, dlatego należy stosować ją wyłącznie na surowo, np. do sałatek. Do smażenia zdecydowanie lepsza będzie rafinowana oliwa z oliwek albo olej rzepakowy.

 

Konsultacja merytoryczna: dr Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia

 

Pobierz bezpłatną aplikację Asystent Zdrowego Żywienia i wszystkim mitom powiedz: nie!
Link do pobrania: http://bit.ly/zachowajrownowage

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (63 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. kasia87g  22 sierpnia 2016 09:35

    ja uważam, że wszystko można jeść z umiarem!

    Odpowiedz
    • Jaworka  22 sierpnia 2016 20:35

      Też tak uważam że można jeść wszystko ale z umiarem i nie popadać w paranoje a najważniejsze to owoce warzywa kasze po prostu dieta zróznicowana

      Odpowiedz
  2. martucha180  22 sierpnia 2016 10:06

    Skąd te mity???

    Odpowiedz
  3. ewalub  30 sierpnia 2016 14:40

    Obecnie większość osób zwraca uwagę na to co je, ale mam jedną znajomą, która poświęca temu tematowi całą swoją energię. Nawet lodówki w domu nie ma, ponieważ twierdzi, że przed każdym posiłkiem kupuje świeże produkty (na straganach) i tylko w ilości odpowiadającej jednej porcji, mięsa nie je. Dobry sposób, aby nie brać dokładki, ale ja się do takiego gotowania nie nadaję

    Odpowiedz
  4. kasiadrozdz  6 września 2016 13:39

    Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów. Jeżeli chcesz, aby twoja dieta była bez zarzutu, zadbaj o to, by twój nowy, zdrowy jadłospis zawierał produkty spożywcze, które dostarczają białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  6 września 2016 13:41

      najważniejsze są produkty zbożowe, błonnik, witaminy E, C. Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość.

      Odpowiedz
  5. aga  5 listopada 2016 12:18

    Owszem i te mity są odpowiedzialne za wiele dolegliwości, między innymi otyłość i zaparcia, ja odkąd staram się jeść zdrowo pozbyłam się zaparć, potrzebna była kuracja dicopegiem zanim jelita zaczęły znowu działać jak należy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.