5 faktów i mitów na temat śniadania

Chcesz być zdrowa i mieć energię na cały dzień? Nie rezygnuj ze śniadania. Stare przysłowie mówi – śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Poznaj 5 faktów i mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia.

Jedząc mniej na śniadanie szybciej schudnę

MIT. Poranna głodówka nie sprzyja odchudzaniu. Takie mini śniadanie nawet zaostrza apetyt i zwiększa ochotę na podjadanie kalorycznych przekąsek między posiłkami. Poza tym niedobór węglowodanów spowolni Twój metabolizm.

Śniadanie zmniejsza stres

FAKT. O ile nie zafundujesz sobie na śniadanie ciastek z cukierni. Zdrowy posiłek zwiększy odporność na stres i ukoi nerwy. Dzięki niemu Twoja pamięć i koncentracja będą działały na wyższych obrotach.

Nie ma znaczenia, o której zjem śniadanie

MIT. Pierwszy posiłek możesz rozpocząć nawet w południe, pod warunkiem jednak, że wstałaś około 10. Śniadanie najlepiej zjeść 1-2 godzin po przebudzeniu, jeszcze przed wyjściem z domu. Jedzenie zatrzyma wydzielanie soków trawiennych, a mózg dostanie dawkę energii, potrzebnej do sprawnego działania.

Śniadanie mnie obudzi

FAKT. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi kubek świeżo parzonej kawy. Badania dowodzą, że osoby zaczynające dzień od śniadania mają znacznie więcej energii i nie są tak ospałe jak te, które wyszły do pracy z pustym żołądkiem.  Po śniadaniu warto przyjąć Get Slim na bazie zielonej kawy, aby dodatkowo obudzić metabolizm.

Jeżeli zjem zbyt obfite śniadanie, to go nie spalę

FAKTi MIT. Po kilku godzinach snu, ale równocześnie braku pożywienia, organizm potrzebuje najbardziej wartościowych składników. Jeśli dostarczysz mu ich np. w postaci białka (twaróg), węglowodanów (płatki owsiane) i tłuszczów (orzechy włoskie), to spalisz je w 100%. Gorzej, kiedy śniadanie zastępuje pączek…

Przepis na zdrowe śniadanie

Owsianka gotowana na soku jabłkowym

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 średnie jabłko
  • 4 szklanki soku jabłkowego, najlepiej świeżo wytłoczonego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki masła

Do garnka wlej sok jabłkowy, zagotuj i dodaj rodzynki. Gdy sok zacznie się gotować dosyp płatki. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie cały sok (około 15-20 minut). Następnie dodaj masło. Na koniec potrawę posyp lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (372 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  18 czerwca 2014 14:44

    Ja bez śniadania z domu się nie ruszam.
    A ten przepis to na ile osób???

    Odpowiedz
  2. as_sa  19 czerwca 2014 00:11

    Od małego wiem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i staram się tego trzymać

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  19 czerwca 2014 14:54

    Ja też ostatnio bez śniadania z domu nie wychodzę:-)

    Odpowiedz
  4. bbo  20 czerwca 2014 21:18

    Właściwie moje drugie śniadanie w pracy jest tym pierwszym 🙁

    Odpowiedz
  5. martus2833  12 lipca 2014 19:50

    Niestety bardzo często moim śniadaniem jest kawa wypita w pośpiechu. Staram się to zmienić ale nie jestem głodna rano.

    Odpowiedz
  6. karr96  25 kwietnia 2017 20:31

    Pomyślę, że jeszcze kilka lat temu nie jadłam śniadań. Teraz, studiując, pilnuję już i powoli staje się to moją rutyną. Przynajmniej mała kanapeczka lub banan musi być 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany