5 faktów i mitów na temat śniadania
Chcesz być zdrowa i mieć energię na cały dzień? Nie rezygnuj ze śniadania. Stare przysłowie mówi – śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Poznaj 5 faktów i mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia.
Jedząc mniej na śniadanie szybciej schudnę
MIT. Poranna głodówka nie sprzyja odchudzaniu. Takie mini śniadanie nawet zaostrza apetyt i zwiększa ochotę na podjadanie kalorycznych przekąsek między posiłkami. Poza tym niedobór węglowodanów spowolni Twój metabolizm.
Śniadanie zmniejsza stres
FAKT. O ile nie zafundujesz sobie na śniadanie ciastek z cukierni. Zdrowy posiłek zwiększy odporność na stres i ukoi nerwy. Dzięki niemu Twoja pamięć i koncentracja będą działały na wyższych obrotach.
Nie ma znaczenia, o której zjem śniadanie
MIT. Pierwszy posiłek możesz rozpocząć nawet w południe, pod warunkiem jednak, że wstałaś około 10. Śniadanie najlepiej zjeść 1-2 godzin po przebudzeniu, jeszcze przed wyjściem z domu. Jedzenie zatrzyma wydzielanie soków trawiennych, a mózg dostanie dawkę energii, potrzebnej do sprawnego działania.
Śniadanie mnie obudzi
FAKT. Zwłaszcza jeśli w grę wchodzi kubek świeżo parzonej kawy. Badania dowodzą, że osoby zaczynające dzień od śniadania mają znacznie więcej energii i nie są tak ospałe jak te, które wyszły do pracy z pustym żołądkiem. Po śniadaniu warto przyjąć Get Slim na bazie zielonej kawy, aby dodatkowo obudzić metabolizm.
Jeżeli zjem zbyt obfite śniadanie, to go nie spalę
FAKTi MIT. Po kilku godzinach snu, ale równocześnie braku pożywienia, organizm potrzebuje najbardziej wartościowych składników. Jeśli dostarczysz mu ich np. w postaci białka (twaróg), węglowodanów (płatki owsiane) i tłuszczów (orzechy włoskie), to spalisz je w 100%. Gorzej, kiedy śniadanie zastępuje pączek…
Przepis na zdrowe śniadanie
Owsianka gotowana na soku jabłkowym
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 średnie jabłko
- 4 szklanki soku jabłkowego, najlepiej świeżo wytłoczonego
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki startego korzenia świeżego imbiru
- 2-3 łyżki masła
Do garnka wlej sok jabłkowy, zagotuj i dodaj rodzynki. Gdy sok zacznie się gotować dosyp płatki. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy kasza wchłonie cały sok (około 15-20 minut). Następnie dodaj masło. Na koniec potrawę posyp lekko podprażonymi orzechami włoskimi.