5 ciekawych pomysłów na FIT kolację
Chcesz jeść wieczorem lekkie posiłki nieobciążające organizm? Lubisz eksperymentować z kuchnią? A może zmieniasz właśnie dietę na zupełnie inną i nie masz pomysłu na nowe przepisy? Poniżej podpowiadamy kilka ciekawych przykładów na fit kolację. Smaczne, proste i ciekawe propozycje dla każdego.
1. Ryż z jabłkami
Super pomysł na kolację, szczególnie podczas szaroburych dni jesiennych. Idealny czas na zbieranie jabłek i zapach cynamonu rozchodzący się po domu, niczym w zimowe dni Bożego Narodzenia. Mniam!
Składniki:
- ryż
- jabłka
- cynamon
- mleko zwierzęce lub napój roślinny
Przygotowanie:
Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Przełóż ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego i dodaj mleka zwierzęcego lub napoju roślinnego, aby go zmiękczyć. Pokrój lub potrzyj jabłka, a następnie ułóż równomiernie na ryżu. Posyp całość cynamonem. Zapiekaj około 15 min, aby jabłka się przyrumieniły.
Sposób podania:
Po ostygnięciu możesz zjeść samodzielnie lub dodać jogurt albo biały ser.
2. Pyry z gzikiem
Pyry to nic innego jak znane ziemniaki. Aby kolacja była w stylu zero waste, wykorzystaj do jej wykonania pozostałe z obiadu ziemniaki.
Składniki:
- ziemniaki
- twaróg lub ser wiejski
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- cebula
- rzodkiewka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rozgnieć twaróg lub ser wiejski i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodaj pokrojony szczypiorek oraz cebulę.
Sposób podania:
Ziemniaki połóż na talerzu, obok przygotowany twaróg. Opcjonalne możesz dodać rzodkiewkę.
3. Smaczna zupa pomidorowa
Lubisz rozgrzewające zupy i chcesz zjeść coś lekkiego, ale sycącego? Sprawdź przepis na szybką zupę pomidorową.
Składniki:
- świeże pomidory
- puszka pomidorów
- cebula
- jogurt naturalny
- czosnek
- oliwa z oliwek
- bazylia
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię, a następnie dodaj na nią oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę z czosnkiem wymieszane z bazylią. Dodaj pomidory z puszki oraz kilka świeżych. Gotuj kilka minut. Na sam koniec dodaj odrobinę jogurtu naturalnego.
Sposób podania:
Podaj zupę w misce lub na talerzu, a jego szczyt ozdób świeżą bazylią oraz kawałkami pomidorów.
4. Tortilla z hummusem
Składniki:
- hummus
- tortilla
- papryka
- pomidor
- ser żółty
- ogórek
- cebula
Przygotowanie:
Rozłóż placki tortilli. Posmaruj każdy z nich hummusem. Na nim ułóż pokrojone w cienkie paski warzywa – pomidory, paprykę, ogórek, cebulę oraz inne, które lubisz. Zawiń w rulon i pokrój w kawałki. Na górę zetrzyj ser żółty.
Sposób podania:
Lubiący opcję mięsną, mogą dodać do środka tortilli szynkę, kiełbasę lub boczek. Jeśli chcesz zjeść wersję na ciepło, zapiecz przygotowaną tortillę w opiekaczu lub podgrzej w mikrofalówce.
5. Sałatka z mozzarellą
Sałatki to świetne rozwiązanie dla osób będących na diecie roślinnej, wegetariańskiej lub tych, którzy chcą zrzucić nieco kilogramów.
Składniki:
- mozzarella
- rukola
- pomidory koktajlowe
- migdały
- czosnek
- słonecznik
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Rozsyp rukolę na talerzu. Na nią ułóż pokrojone pomidory koktajlowe, czosnek i mozzarellę. Następnie posyp migdałami i słonecznikiem. Całość skrop oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
Sposób podania:
Aby sałatka była bardziej sycąca, podaj ją z grzankami lub waflami ryżowymi.
Zainteresowały cię przepisy? Więcej znajdziesz na: littlehungrylady.pl.