4 złe nawyki śniadaniowe
Z badań przeprowadzonych przez CBOS wynika, że co piąty Polak nie jada śniadań, a co czwarty nie jada nawet trzech posiłków dziennie. A to tylko jeden ze złych nawyków związanych ze spożywaniem śniadań. Poniżej lista 4 najczęstszych błędów związanych z jedzeniem śniadań.
Komentarz ekspercki dietetyka musli www.TakJakChcesz.pl – Katarzyny Biłous
1. Bez śniadania
Dietetycy są zgodni – śniadanie jest bardzo ważnym, o ile nie najważniejszym, posiłkiem w ciągu dnia. Całkowite pozbawienie organizmu śniadania zmusza go do pracy ponad siły. W praktyce oznacza to brak energii, senność i zmęczenie. Pojawia się również pogorszenie samopoczucia i problemy z koncentracją. Jak mówią eksperci, śniadanie również pomaga utrzymać wagę, m.in. poprzez stymulację metabolizmu oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi, ale również zmniejsza ryzyko chorób serca czy nowotworów jelita grubego.
2. Za szybko
Kolejnym z listy najczęstszych śniadaniowych grzechów jest pośpiech. Brak czasu na spokojne śniadanie to nie tylko efekt późnego wstawania czy pośpiechu. Kanapka w autobusie czy jedzenie podczas prasowania to coraz częściej przejaw traktowania śniadania jako posiłku dodatkowego. Co interesujące, obecne złe praktyki zupełnie inaczej wyglądały jeszcze przed kilkunastoma laty, kiedy śniadanie traktowano jako poranny niezbędnik. Jedzenie w pośpiechu może skutkować problemami z trawieniem, zgagą a nawet prowadzić do chorób serca, cukrzycy i nadwagi.
3. Jakość potraw
Problem z jedzeniem w pośpiechu wiąże się także z jakością śniadania. Będąc spóźnionym nie przykładamy wagi do tego co jemy, wychodząc z założenia, że lepiej zjeść cokolwiek niż nic. Stołujemy się w fast-foodach w drodze do pracy, zagryzamy przekąski. Wszystko to powoduje tylko chwilowe uczucie sytości, krótkofalowy przyrost energii, a potem jej niedosyt.
4. Słodkości na śniadanie? Błąd!
Często urozmaicamy nasze śniadania słodkimi przekąskami: batonikami, ciastkami czy cukierkami. Należy wymienić także gofry czy naleśniki, z równie słodkimi dodatkami. Powodem dla którego należy unikać takich produktów jest duża zawartość cukrów prostych, które są szybko spalane i już po niedługim czasie po spożyciu ponownie jesteśmy głodni. Śniadanie to posiłek, który powinien dostarczać odpowiednią ilość wszystkich składników odżywczych do ludzkiego organizmu. W związku z tym w śniadaniu znaleźć powinny się produkty z każdej grupy – produkty węglowodanowe (pieczywo pełnoziarniste, musli), tłuszczowe (masło, margaryna – umożliwiają wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K) oraz białkowe (mleko lub przetwory mleczne, mięso, rośliny strączkowe), nie zapominając o dodatku owoców lub warzyw.