4 pomysły na oryginalne pierogi na Święta Bożego Narodzenia

Delikatne i drobne  uszka z farszem z grzybów lub z kapusty połączonej z grzybami do czerwonego barszczu, pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą i grzybami to dania, które zwyczajowo goszczą na naszym świątecznym stole. Zwykle przyrządzamy je według sprawdzonej receptury babci lub mamy. W tym roku namawiamy Was do modyfikacji tych przepisów i wzbogacenia ich o inną mąkę – na przykład gryczaną i nadzienie z białego sera lub z kaszy połączonej z nuta mięty. A może macie ochotę na wyjątkowe pierogi rybne z delikatnym mięsem, przyprawionym cytrynową skórką? A na deser pierogi z marcepanem?  Oto 4 przepisy na wyjątkowe i oryginale pierogi na Święta Bożego Narodzenia.

Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami 

fot. mat. prasowe Knorr

Czas przygotowania: 73 minuty

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 400 g cebuli
  • 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 3 Goździki z Indonezji Knorr
  • 150 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój śliwki z kosteczkę, zlej je wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę, a z pomarańczy zetrzyj skórkę. Posiekaj drobno orzechy wraz z goździkami.
  2. Rozgrzej masło w garnku. Następnie zeszklij na nim cebulę. Potem dodaj śliwki, orzechy z goździkami, ocet, miód, skórkę otartą z pomarańczy oraz cynamon. Dopraw majerankiem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Poczekaj, aż farsz wystygnie. Jeśli będzie zbyt płynny, postaraj się go zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
  4. Przyrządź ciasto. W misce wymieszaj 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zawiń je w folię i odstaw na bok.
  5. Przygotowane ciasto podziel na części. Na stolnicy rozwałkuj cienkie placki i wytnij z niego krążki ze szklanki.
  6. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i uformuj pierogi.
  7. Pierogi wsadzaj po kolei do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Co jakiś czas przemieszaj delikatnie wodę, aby pierogi się nie posklejały. Danie serwuj ze śmietaną oraz posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Pierogi nadziewane grochem

Pierogi nadziewane grochem

fot. mat. prasowe knorr

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 1 szklanka żółtego grochu
  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 4 cm kłącza świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Groch namaczaj przez noc. Następnie wlej do naczynia dwie szklanki wody, wsyp przecedzony groch i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do wystudzenia.
  2. Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce. Cebulę zarumień lekko na maśle.
  3. Połącz groch, cebulę, czosnek, imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  4. Z powstałej masy uformuj wałeczki długie na około 8 cm.
  5. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, następnie zawiń w nie wałki z nadzieniem z grochu.
  6. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż kawałki ciasta z grochem i posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną oraz posyp czarnym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pierogi piecz przez około 30 minut.

Pierogi z leśnymi grzybami

Pierogi z leśnymi grzybami

fot. mat. prasowe Knorr

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 200 g świeżych lub morożonych podgrzybków
  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody. Gotowe odłóż na około 30 minut.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj. Przesmaż składniki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrój grzyby w paseczki i wrzuć na patelnię do cebuli i czosnku. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokrój drobno w kostkę. Następnie dodaj wraz z posiekanym rozmarynem do grzybowego farszu. Do wszystkiego wrzuć Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś pod przykryciem, aż kostka się rozpuści. Poczekaj aż farsz ostygnie.
  3. Powycinaj z ciasta krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Na płaty rozłóż po około łyżeczce farszu i uformuj pierogi.
  4. Pierogi wkładaj po kolei do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z marcepanem

Pierogi z marcepanem to wyjątkowy świąteczny deser. Sprawdź przepis poniżej:

Pierogi z marcepanem

Pierogi z marcepanem

  Delikatne pierogi z marcepanem to przepis przygotowany przez Pawła Lorocha. Składniki na danie: pierogi z marcepanem Na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 550) 150 ml ciepłej wody Szczypta soli Na farsz: 150 g śliwek kalifornijskich

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (43 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Alluska12  21 grudnia 2020 05:44

    U nas w tym roku, tak samo jak w poprzednich latach, pierogi w wersji tradycyjnej. Ciekawe propozycje, może skuszę się na którąś w przyszłe święta.

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  21 grudnia 2020 06:10

    Na moim stole tylko pierogi z kapustą i grzybami. Moje ulubione.

    Odpowiedz
    • agasam9  21 grudnia 2020 21:40

      n moim też tylko takie

      Odpowiedz
  3. Neon  21 grudnia 2020 12:21

    Chętnie zrobiłabym pierogi z leśnymi grzybami 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany