4 pomysły na oryginalne pierogi na Święta Bożego Narodzenia
Delikatne i drobne uszka z farszem z grzybów lub z kapusty połączonej z grzybami do czerwonego barszczu, pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą i grzybami to dania, które zwyczajowo goszczą na naszym świątecznym stole. Zwykle przyrządzamy je według sprawdzonej receptury babci lub mamy. W tym roku namawiamy Was do modyfikacji tych przepisów i wzbogacenia ich o inną mąkę – na przykład gryczaną i nadzienie z białego sera lub z kaszy połączonej z nuta mięty. A może macie ochotę na wyjątkowe pierogi rybne z delikatnym mięsem, przyprawionym cytrynową skórką? A na deser pierogi z marcepanem? Oto 4 przepisy na wyjątkowe i oryginale pierogi na Święta Bożego Narodzenia.
Pierogi z suszonymi śliwkami
Czas przygotowania: 73 minuty
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g suszonych śliwek
- 400 g cebuli
- 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 1 pomarańcza
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 3 Goździki z Indonezji Knorr
- 150 g masła
- 1 łyżka miodu
- 150 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Pokrój śliwki z kosteczkę, zlej je wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę, a z pomarańczy zetrzyj skórkę. Posiekaj drobno orzechy wraz z goździkami.
- Rozgrzej masło w garnku. Następnie zeszklij na nim cebulę. Potem dodaj śliwki, orzechy z goździkami, ocet, miód, skórkę otartą z pomarańczy oraz cynamon. Dopraw majerankiem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Poczekaj, aż farsz wystygnie. Jeśli będzie zbyt płynny, postaraj się go zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
- Przyrządź ciasto. W misce wymieszaj 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zawiń je w folię i odstaw na bok.
- Przygotowane ciasto podziel na części. Na stolnicy rozwałkuj cienkie placki i wytnij z niego krążki ze szklanki.
- Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i uformuj pierogi.
- Pierogi wsadzaj po kolei do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Co jakiś czas przemieszaj delikatnie wodę, aby pierogi się nie posklejały. Danie serwuj ze śmietaną oraz posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Pierogi nadziewane grochem
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 1 szklanka żółtego grochu
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 4 cm kłącza świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Groch namaczaj przez noc. Następnie wlej do naczynia dwie szklanki wody, wsyp przecedzony groch i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce. Cebulę zarumień lekko na maśle.
- Połącz groch, cebulę, czosnek, imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Z powstałej masy uformuj wałeczki długie na około 8 cm.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, następnie zawiń w nie wałki z nadzieniem z grochu.
- Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż kawałki ciasta z grochem i posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną oraz posyp czarnym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pierogi piecz przez około 30 minut.
Pierogi z leśnymi grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 200 g świeżych lub morożonych podgrzybków
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody. Gotowe odłóż na około 30 minut.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj. Przesmaż składniki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrój grzyby w paseczki i wrzuć na patelnię do cebuli i czosnku. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokrój drobno w kostkę. Następnie dodaj wraz z posiekanym rozmarynem do grzybowego farszu. Do wszystkiego wrzuć Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś pod przykryciem, aż kostka się rozpuści. Poczekaj aż farsz ostygnie.
- Powycinaj z ciasta krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Na płaty rozłóż po około łyżeczce farszu i uformuj pierogi.
- Pierogi wkładaj po kolei do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z marcepanem
Pierogi z marcepanem to wyjątkowy świąteczny deser. Sprawdź przepis poniżej: