4 przepisy na dietetyczne sałatki z kaszą – idealne na letnie dni!
Kasza to doskonały produkt dla osób, które pozostają na diecie. Jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa, a dodatkowo przyspiesza przemianę materii i… niewiele kosztuje. Jeśli więc szukasz pomysłów na letnie drugie śniadanie lub obiad (także na wynos), wypróbuj jeden z naszych 4 przepisów na dietetyczne sałatki z kaszami!
Sałatki z kaszą to doskonały wybór na upalne dni! Są lekkie i kolorowe. Można je jeść na ciepło, ale i na zimno. Cieszą oko, poprawiając nastrój, a jednocześnie nie zaliczają się do kulinarnych grzeszków, na które tak często pozwalamy sobie na fali wakacyjnego rozluźnienia. Przedstawiamy 4 dietetyczne i pyszne przepisy, które z łatwością wykonasz na bazie wybranego rodzaju kaszy!
4 przepisy na dietetyczne sałatki z kaszą – idealne na letnie dni!
Sałatka z buraczkami i komosą ryżową
Składniki (4 porcje):
- 2 szklanki ugotowanej quinoi
- 2 buraki
- główka rukoli lub innej, ulubionej sałaty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- opcjonalnie: odrobinę pokruszonego sera feta, kawałki żółtej papryki
Na sos miodowo-musztardowy:
- 2 łyżeczki musztardy Dijońskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Komosę ryżową przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Opłukaną komosę włóż do rondelka, wlej 3 szklanki wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Buraki ugotuj w osobnym garnku do miękkości, razem ze skórką. Ostudź je, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę (możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
W miseczce przygotuj sos, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Odstaw do „przegryzienia się” smaków. W głęboki naczyniu zmieszaj pokrojone buraki, kaszę, posiekane zioła i porwaną rukolę. Całość polej sosem i opcjonalnie posyp pokruszonym serem feta oraz pociętą w paseczki bądź kostkę żółtą papryką. Gotowe!
Sałatka z kaszą jęczmienną i szparagami
Składniki (4 porcje):
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 200 g szparagów (świeżych, zielonych)
- 100 g szynki parmeńskiej
- cebula
- 50 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- cytryna
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- miód
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, biały mielony pieprz
- do dekoracji: kilka pomidorków koktajlowych i parę listków rukoli
Sposób wykonania:
- Ugotuj kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu. Obierz szparagi i pokrój je na kawałki, pozostawiając około 5 cm od strony główki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szparagi. Dodaj sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Podsmażaj przez około 2 minuty.
- Dodaj szparagi do ugotowanej kaszy, ale same główki odłóż na razie na bok. Dorzuć pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i dopraw lekko kaszę oliwą ze słoiczka z pomidorami. Dodaj natkę pietruszki i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną miodu , a także sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą z niej skórką. Posyp też całość szczyptą kminu rzymskiego.
- Wyłóż sałatkę na talerz. Na wierzchu rozłóż zblanszowane główki szparagów, kilka przeciętych w pół pomidorków i kilka liści rukoli. Sałatkę możesz też zapakować do słoika na wynos. Uwaga: jeżeli nie lubisz pomidorków koktajlowych, możesz z powodzeniem zastąpić je plasterkami świeżej rzodkiewki.
Sałatka z kaszą gryczaną i świeżym ogórkiem
Składniki (4 porcje):
- szklanka niepalonej kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- kawałek zielonego ogórka (co najmniej 10 cm), pokrojony w kosteczkę
- mała żółta papryka pokrojona w kosteczkę (opcjonalnie można zastąpić kilkoma pomidorkami koktajlowymi)
- 12 wydrylowanych zielonych oliwek
- szklanka posiekanych brokułów
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanego koperku
- 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- pół łyżeczki soli
Na sos:
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 2 łyżki białego octu winnego
- łyżka oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Sposób wykonania:
- Kaszę przepłucz na sitku. Wlej do rondelka 2 szklanki wody, wrzuć opłukaną kaszę, zagotuj, nakryj pokrywką i zmniejsz ogień pod rondlem. Gotuj około 20 minut, do miękkości.
- W tym czasie, w miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw go do „przegryzienia”. Pokrój też warzywa i posiekaj zioła.
- Przełóż ugotowaną kaszę do miski lub na duży talerz. Dodaj pokrojone warzywa i zioła, a całość polej sosem. Wymieszaj sałatkę. Gotową możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Sałatka warzywna z kolorową komosą i awokado
Składniki (4 porcje):
- 300 g surowej komosy ryżowej
- 2 szklanki zielonej fasoli
- dwie szklanki żółtej cukinii pokrojonej w półksiężyce
- 2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- obrana marchewka
- obrany burak
- 2 dojrzałe awokado, pokrojone i bez pestki
- szczypta różowej soli himalajskiej do smaku
Na sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
- Weź mały słoik, włóż do niego wszystkie składniki na sos, zamknij go i porządnie potrząśnij, by wymieszały się wszystkie produkty.
- Komosę ryżową wsyp do garnka, dolej 2,5 szklanki wody i wymieszaj. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj ok. 13-16 minut, aż komosa wchłonie wodę i stanie się miękka. Zdejmij wtedy pokrywkę i dopraw kaszę solą i pieprzem.
- Na dużą patelnię wlej oliwę. Do środka wrzuć fasolę, groszek i cukinię. Dodaj soli i smaż przed ok, 10 minut, mieszając. Następnie wrzuć szpinak i jeszcze przez kilka minut podsmażaj. Zdejmij patelnię z ognia.
- Marchewkę i buraka obierz w cienkie paseczki. Możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw, ale najlepiej będzie skorzystać ze spililajzera.
- Wrzuć komosę na patelnię i delikatnie podsmaż z warzywami. Możesz jeszcze lekko doprawić sałatkę solą i pieprzem. Na koniec umieść wszystko w miseczkach, a na wierzch dodaj awokado, buraka i marchew. Całość skrop sosem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać wybranymi prażonymi ziarnami.