3 zasady, których warto nauczyć się od wegetarian
Odżywianie się wyłącznie owocami, które spadły z drzewa, całkowita rezygnacja z potraw gotowanych, czy jedzenie jedynie kiełków zbóż i warzyw – kontrowersje wzbudzają nie tylko skrajne odmiany, ale nawet najbardziej popularna forma wegetarianizmu. Choć niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie jednego obiadu bez mięsa, od wegetarian można się wiele nauczyć, nie zmieniając drastycznie swoich przyzwyczajeń. O czym mowa? Sprawdźmy!
Menu dobrze dobrane
Wegetariańska dieta może dostarczyć organizmowi taką samą ilość składników odżywczych co tradycyjna. Musi być jednak bardzo zróżnicowana i skomponowana zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Dbanie o to, by jadłospis był odpowiednio zbilansowany jest więc czymś oczywistym dla wegetarian. Nierzadko tylko dla nich, choć to warunek konieczny do zachowania zdrowia i dobrej formy każdego z nas. Niezróżnicowane menu, bogate w produkty wysoko przetworzone i przygotowywane w niezdrowy sposób, nie dostarczy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. – Obiady wyglądające codziennie niemal identycznie – złożone z ziemniaków i kawałka mięsa – lub potrawy smażone na głębokim tłuszczu, podawane w towarzystwie kalorycznych dodatków, mają dużo gorszy wpływ na nasze zdrowie niż dobra, bezmięsna dieta – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. sosy warzywne. Wegetarianie to przeważnie również bardziej świadomi konsumenci. W skład wielu z pozoru jarskich artykułów wchodzą nierzadko składniki odzwierzęce, np. żelatyna, podpuszczka czy tłuszcz cukierniczy, będący mieszanką roślinnego i zwierzęcego, dlatego zmuszeni są do uważnego analizowania składów. Na etykiety zwracać powinni uwagę nie tylko wegetarianie, ale wszyscy, którzy dbają o dobrze zbilansowaną dietę. Ważny jest nie tylko skład, ale również wartości odżywcze zawarte w produkcie, czy data przydatności. Warto więc brać przykład z wegetarian – kupować i jeść bardziej świadomie.
Kulinarne mistrzostwo
Dieta wegetariańska to nie same sałatki. To tylko stereotyp, że jest ona nudna i monotonna. Wielu wegetarian to wyśmienici kucharze, którzy na co dzień eksperymentują w kuchni. – Rezygnacja z mięsa to do dobry powód do tego, by wypróbowywać różne smaki i połączenia, dlatego wegetariańskie przepisy są nieocenionym źródłem inspiracji. Aby urozmaicić walory smakowe oraz wygląd potraw, warto sięgać po różnorodne dodatki, takie jak zioła, przyprawy lub gotowe produkty, jak sosy warzywne – na przykład na bazie bogatych w przeciwnowotworowy likopen pomidorów – radzi Urszula Giża z firmy Tarsmak. Jeśli więc czujemy, że ogarnia nas kulinarna monotonia, sięgnijmy po przepisy na wegetariańskie smakołyki. Oparte najczęściej na sezonowych owocach oraz warzywach oczarują nas smakiem, aromatami i apetycznym wyglądem.
Bądź eko!
Wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa – to najczęściej połączenie specyficznej diety ze stylem życia. Nie jest to oczywiście regułą bez wyjątków, ale wegetarianie żyją bardziej świadomie i poświęcają więcej czasu na samorozwój. Często prowadzą aktywny tryb życia, stroniąc jednocześnie od używek, takich jak papierosy czy alkohol, uprawiają sport, są ciekawi świata. Świadomy wegetarianin nie dba jednak tylko o samego siebie. W centrum jego uwagi znajdują się także zwierzęta – nie tylko więc nie je mięsa, ale także nie zakłada futra, nie używa skórzanych przedmiotów, czy kosmetyków testowanych na zwierzętach, dbają o środowisko naturalne. Warto się zainspirować!