3 triki, jak nakarmić małego niejadka
Wybredne, marudne i wiecznie niezadowolone. Wymagające dziecko w kuchni to wyzwanie. Sprawdź jak mu sprostać, aby bezstresowo poradzić sobie z codzienną walką o dobrze zbilansowaną dietę malucha i jednocześnie nie zwariować.
3 pożywne triki:
1. Pomidory + makaron
Maruderzy nie przepadają za warzywami, ale na makaron w kształcie kokardek z sosem pomidorowym spoglądają łaskawszym okiem. Warto sprytnie wykorzystać to ciche przyzwolenie, bo takie warzywo to naturalne bogactwo witamin C, E, K, z grupy B oraz minerałów. Krajowe pomidory w połączeniu z najlepszej jakości włoskim makaronem, stworzą nie tylko zdrowe, ale i pożywne, pełnowartościowe danie główne.
Na włoski sposób, czyli dlaczego warto wprowadzić śródziemnomorski model żywienia
Jak mówi Marta Martys, Marketing Manager Barilla – włoski model żywienia jest istotnym punktem odniesienia dla zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Pełni ważną rolę w poszanowaniu i ochronie naturalnych zasobów naszej planety oraz ochronie praw przyszłych pokoleń.
2. Mix warzyw + pizza
Pizza. Słowo magnes dla każdego kilkulatka i nie tylko. Pszenny lub kukurydziany placek w połączeniu z dużą ilością kolorowych warzyw przekona każdego malkontenta. Tym bardziej, jeśli sam będzie mógł udekorować placek wedle własnego gustu. Warto czasem pozwolić dziecku na zdrową wersję popularnej zachcianki, podsuwając tak zwane „trudne warzywa”.
3. Owoce + naleśniki pełnoziarniste
Naleśniki to nieśmiertelny klasyk na kuchennym stole każdego dziecka. Wykorzystaj to i zamiast mąki pszennej użyj tej z pełnego ziarna, ponieważ poza skrobią zawiera witaminy i składniki mineralne. A czekoladowe nadzienie zastąp zdrową, wysokoenergetyczną mieszanką z banana, orzechów i miodu. To pyszny sposób na sprawny umysł i lepszą pamięć, bardzo przydatne w trakcie nauki.