3 sierpnia świętuj z nami Dzień Musztardy!
Pikantna, delikatna lub ostra. Łącząca dwie rzadko występujące razem cechy – dobry smak i małą liczbę kalorii. Przez Francuzów traktowana jako „królowa przypraw”. Mowa oczywiście o musztardzie, której święto w tym roku przypada właśnie 3 sierpnia!
Kulinarna podróż
Prawdziwych amatorów musztardy zapewne ucieszyłaby w tym dniu wizyta w miasteczku Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. W znajdującym się tam Muzeum Musztardy można obejrzeć kilka tysięcy eksponatów związanych z tą przyprawą, pochodzących z 60 krajów, w tym również z Polski. Tamtejsze obchody są najbardziej huczne, bo to właśnie z inicjatywy kustosza muzeum – Barry’ego Levensona – w każdą pierwszą niedzielę sierpnia świętowany jest Światowy Dzień Musztardy.
Smak doceniany od wieków
Komu natomiast zawdzięczamy jej pojawienie się na stołach? Receptura musztardy powstała około 2 tysięcy lat temu. Starożytni Rzymianie określali ją mianem palącego w smaku winnego moszczu. Już wtedy ceniono ją za właściwości lecznicze – wspomaga bowiem działanie układu krążenia, działa przeciwbakteryjne i łagodzi bóle reumatyczne. Pomaga także w trawieniu tłustych potraw. Dawniej zalecano więc zjedzenie łyżeczki musztardy przed posiłkiem i stąd prawdopodobnie wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie” – gdy ktoś sięgnął po nią zbyt późno, nie mógł liczyć na pożądany efekt.
Sekret tkwi w gorczycy
Musztarda jest przyprawą, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy. To właśnie od rodzaju zastosowanej gorczycy, stopnia jej zmielenia i doboru przypraw zależy smak, aromat i barwa musztardy. – Do najpopularniejszych odmian należy czarna – pikantna, biała – łagodna oraz brązowa, czyli sarepska – paląca. Gorczyca najczęściej jest mielona, choć na przykład dla musztardy francuskiej charakterystyczne są pełne ziarna – wyjaśnia Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, posiadającej w ofercie linię musztard – Oprócz gorczycy w składzie musztardy znajduje się również ocet, cukier i sól oraz różnego rodzaju dodatki. W dużej mierze to dzięki nim receptur na tę przyprawę jest tak wiele – przyjmuje się, że nawet ponad 4 tysiące. Każdy może więc z łatwością wybrać swój ulubiony smak – dodaje ekspert firmy Tarsmak.
Kiełbaska i musztarda – nierozłączna para
Musztarda to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków. Doskonale komponuje się zarówno z daniami na zimno, jak i na gorąco. – Najczęściej używamy jej jako dodatku do wędlin i potraw grillowych, z którymi smakuje wyśmienicie. Grillowana kiełbaska z dodatkiem musztardy to prosty i popularny zestaw, a zarazem bardzo smaczny, wręcz niezastąpiony na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. – Smaków i rodzajów musztard jest wiele – odpowiednio dobrane doskonale podkreślą walory wędlin. Te o wyrazistej i ostrzejszej nucie polecam do delikatniejszych mięs i wędlin np. do golonki czy kiełbasy ostrołęckiej. Natomiast łagodne odmiany – do wędlin mocno doprawianych, z naturalnymi aromatami, jak Karkówka czy Żeberka Grillowa Uczta – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.
Musztarda służy również jako baza wielu sosów, dressingów i marynat. Choć największym amatorami musztardy są Francuzi i Amerykanie, Polacy stosują ją równie chętnie. I bardzo dobrze! Oprócz wyśmienitego smaku oraz korzystnego wpływu na zdrowie, jest jeszcze jeden ważny powód, by po nią sięgać… musztarda to afrodyzjak!