3 pyszne , serowe przepisy – alternatywa dla mięsa!

Jak wynika z raportu GUS w 2019 roku spadło spożycie mięsa o 2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Oznacza to, że trend na ograniczanie mięsa dotarł do Polski i wciąż zyskuje na popularności. Polacy ograniczają mięso ze względów środowiskowych, ekonomicznych i zdrowotnych. W zamian szukają alternatyw, które są odżywcze i stanowią stanowią źródło wielu cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych.

Filozofia wege zatacza w Polsce coraz szersze kręgi. Wielu z nasz szuka produktów, które są cruelty-free, czyli na żadnym etapie ich produkcji nie dochodzi do narażenia zwierząt na cierpienie. Te wymagania zwykle spełnia ser. Jest on też świetnym zamiennikiem do mięsa w wielu tradycyjnych potrawach. Co pysznego można z niego przyrządzić? Mamy dla Was aż 3 pyszne przepisy!

ser zamiast mięsa

Fleksitarianizm, wegetarianizm,a może weganizm?

Od kilku lat diety polegające na zmniejszeniu ilości spożywanego mięsa, a nawet wykluczeniu go z diety, cieszą się coraz większą popularnością. Najczęściej występujące to: fleksitarianizm (duża redukcja spożycia mięsa), wegetarianizm (wykluczenie mięsa) oraz weganizm (wykluczenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego). Wiele osób przy wariancie fleksi i wegetarianizmie, decyduje się zastąpić mięso serem. O ile nie masz wrażliwości na laktozę lub nabiał, codzienne spożywanie sera może być częścią zdrowego planu żywieniowego.

Wegetarianizm, a spożywanie sera

Nie każdy wegetarian pozwala sobie na jedzenie sera. Nie każdy ser natomiast jest przyjazny wegetarianom. Niektóre sery zawierają podpuszczkę zwierzęcą, która zawiera enzymy powszechnie pozyskiwane z wyściółki żołądków zwierząt. Chociaż zwierzęta nie są poddawane ubojowi wyłącznie dla podpuszczki, jej spożywanie może nie być akceptowane przez część wegetarian. Do produkcji serów odpowiednich dla jaroszy używa się podpuszczki roślinnej. Ma takie samo działanie jak podpuszczka odzwierzęca, ale jest produkowana metodą fermentacji z zastosowaniem podłoża roślinnego. W MSM Mońki wykorzystujemy ją do produkcji wszystkich naszych serów – tłumaczy Ewa Polińska.

Czy ser można jeść codziennie?

Ser jest zdrowy, gdy spożywasz go z umiarem. Jest doskonałym źródłem białka i wapnia. – Ser żółty w 100 g zawiera ok 800 mg wapnia, czyli ok. 8 plastrów sera o wadze 15 g może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.  Ser pełnotłusty zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA), który zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych i osadzaniu się ich w tętnicach, co prowadzi do chorób serca. Zmniejsza również tkankę tłuszczową i stany zapalne, jednocześnie poprawiając odpowiedź immunologiczną organizmu. Niestety, spożywany bez umiaru, ma też swoje ciemne strony. Jedzenie zbyt dużej ilości sera może prowadzić do otyłości i innych przewlekłych schorzeń. Na przykład jedna czwarta szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę ma około 133 kalorii, ½ grama węglowodanów, 11 gramów tłuszczu i 8 gramów białka. Jak więc spożywać ser, żeby być pewnym, że nie je się go w nadmiarze? Włączając go jako element zdrowych posiłków,  np. w połączeniu z warzywami, gdzie to warzywa lub jeszcze inne składniki są w przewadze, a ser jest jedynie dodatkiem.

Ser zamiast mięsa, czyli 3 przepisy na pyszne alternatywy!

Mamy dla Was pyszne wegetariańskie przepisy na szaszłyki serowo-warzywne, wegeburgery serowe i paluchy serowe w panierce orzechowej z dipem koniakowym. Wszystkie odpowiednie zarówno dla osób, które obniżają ilość spożywanego mięsa, jak i dla tych, którzy je wykluczyli ze swojej diety. Poniżej znajdziesz szczegóły.

 

Wegeburger serowy (4szt)

ser zamiast mięsa - przepisy

Składniki:

Burger

  • 4 szt bułki do hamburgerów
  • 600 g sera gouda Mońki w bloku
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g sezamu
  • 3 jaka
  • 70 g mąki
  • 50 ml oleju
  • Do smaku: sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 szt pomidor (plastry)
  • 1 szt cebuli czerwonej (w plasterkach)
  • 50 g ruccoli
  • 4 szt korniszona

Sos:

  • 50 g ajwaru
  • Szczypta chilli
  • 120 g majonezu
  • 40 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Ser pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm.
  2. Wymieszaj bułkę tartą z sezamem.
  3. Ser panieruj w mące, jajku, bułce tartej z sezamem i jeszcze raz w jajku i mieszance bułki tartej z sezamem.
  4. Usmaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
  5. Wymieszaj dokładnie składniki sosu.
  6. Przekrój bułki na połówki, podgrzej na suchej patelni lub w piecu i posmaruj sosem bazyliowym.
  7. Na bułkę nałóż ruccolę, burgera serowego i warzywa, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki.

Szaszłyki serowo – warzywne

Składniki:

  • 200 g sera żółtego Aldamer Mońki, pokrojonego w kostkę 2x2cm
  • 100 g cukinii pokrojonej w paski
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g pieczarek przeciętych na ćwiartki
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Owiń kostki sera plastrami cukinii.
  2. Nabij składniki na zmianę na patyczki od szaszłyków.
  3. Grilluj przez 3-4 minuty.

 

Paluchy serowe w panierce orzechowej z dipem koniakowym (4 os.)

Składniki:

Paluchy serowe

  • 300 g sera żółtego Gouda Mońki w bloku
  • 150 g orzechów włoskich
  • 70 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 50 ml oleju do smażenia

Sos koniakowy na zimno

  • 30 ml koniaku lub brandy
  • 100 g majonezu
  • 20 g ketchupu
  • sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Blok sera pokrój w plastry o grubości 1,5 cm.
  2. Przygotowane plastry pokrój wzdłuż na 4 części.
  3. Rozdrobnij orzechy w blenderze i wymieszaj je z bułką tartą.
  4. Słupki sera panieruj w mące, jajku, panierce orzechowej i jeszcze raz w jajku i panierce orzechowej.
  5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  6. Wymieszaj ze sobą składniki sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (34 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  12 czerwca 2021 09:08

    Wegeburger wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna  7 lipca 2021 07:09

    Sama zauwazyłam, ze jem o wiele mniej mięsa niz w przeszłości. Szczególnie w ciepłych wiosenno letnich miesiącach. W sytuacji w ktorej żar leje sie z nieba, nie ma po prostu ochoty na tłuste i tresciowe potrawy. Lubie potrawy jarskie, chłodniki, dużą porcję warzyw oraz owoców 🙂

    Zwracam również uwagę na jakość kupowanego jedzenia. Wybieram produkty ekologiczne, zdrowe oraz z transparentnym składem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany