3 pyszne pasty warzywne – idealne przepisy na lato!
Pyszne, kolorowe i zdrowe pasty to idealny dodatek do chleba podczas letnich miesięcy, gdy mamy bardzo dużo warzyw do wyboru. Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania przy grillu czy na eleganckim przyjęciu. Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
3 przepisy na pasty warzywne
1. Marmolada cebulowa
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki:
- – cebula 1kg
- – cukier brązowy trzcinowy 100g
- – ocet balsamiczny 5 łyżek
- – powidła śliwkowe 3 łyżki
- – rum 1 łyżka
- – filet z łososia
- – sól, pieprz do smaku
- – olej 1 łyżka
- – koperek
- -Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu – ok. ½ godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.
2. Pasta z kalafiora i świeżego ogórka
Kanapki z pastą z kalafiora i ogórka
Składniki:
- – kalafior świeży 250g
- – ogórek świeży 100g
- – koperek ½ pęczka
- – twaróg chudy 100g
- – jogurt naturalny 2 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- -Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.
3. Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
Kanapki z pastą pieczarkową i papryką
Składniki:
- – cebula 2 średnie szt.
- – olej 2 łyżki
- – pieczarki świeże 200g
- – jajka 3 szt.
- – sól, pieprz do smaku
- – majonez 1 łyżka
- – kolorowa świeża papryka 1 ½ szt.
- -Chleb Bawarski Dan Cake 1 bochenek
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.