3 propozycje na szybki i pyszny wiosenny lunch

Wiosna to idealna pora, aby dodać do naszych posiłków odrobinę świeżości i skupić się na sezonowych produktach. W odpowiednio zrównoważonym daniu, obok węglowodanów, muszą się znaleźć także tłuszcze i białko, które zagwarantują uczucie sytości i dostarczą energii do pracy czy nauki. Oto trzy przepisy na lunche bogate w warzywa, z kurczakiem w roli głównej, które pozwolą Ci jeść smacznie i zdrowo, nie poświęcając dużo czasu na ich przygotowanie!

Kurczak to bardzo uniwersalny składnik w kuchni, który świetnie sprawdza się w różnorodnych potrawach, takich jak makaron, wrap, sałatki czy zapiekanki. Jego ogromną zaletą jest to, że smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na posiłek „na wynos” do szkoły czy pracy. Najciekawsze propozycje na lunch z kurczakiem przygotował Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych i specjalista marki Instant Pot.

Egzotyczna sałatka z kurczakiem

Pierwszym daniem idealnym na wiosenny lunch jest sałatka zainspirowana kuchnią azjatycką. Kurczak, zamarynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą, zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także wartościami odżywczymi. Wszystkie składniki potrawy można przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym i szybkim lunchem.

Składniki:

  • ¼ szklanki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • 680 g piersi z kurczaka,
  • łyżka oleju,
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego.

Dressing:

  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • olej,
  • pieprz.

Do podania:

  • dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus),
  • sałata rzymska,
  • czerwona kapusta,
  • czerwona pomarańcza,
  • orzechy.

Przygotowanie marynaty zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru. Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut. Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania. Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy. Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.

Kurczak à la caprese

Drugą propozycją jest wariacja na temat sałatki caprese – popularnego dania kuchni włoskiej. Ta delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa opiera się tylko na trzech składnikach: mozzarelli, świeżych pomidorach i bazylii. W lunchowej wersji potrawki inspirowanej caprese, surowe pomidory zastąp tymi z puszki i ugotuj w nich kurczaka. To świetny pomysł na sycący, ale wciąż lekki posiłek.

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • ser mozzarella w zalewie (w kulkach lub poszarpany na małe kawałki),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • bazylia,
  • sól i pieprz.

Pokrój kurczaka w kostkę o krawędzi około 2,5 cm i wrzuć na głęboką patelnię. Dodaj pomidory (z zalewą!) i gotuj całość pod przykryciem przez 30-35 minut, aż kurczak będzie miękki. Jeśli przygotowujesz danie w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowaru, ustaw czas na 5 minut, a następnie pozwól uwalniać się parze przez następne 10 minut. Za pomocą głębokiej łyżki wyłóż kurczaka na talerz, dodaj mozzarellę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Skrop danie oliwą, octem balsamicznym i przystrój świeżo posiekaną bazylią. Potrawka doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą bagietką.

Cytrusowy makaron pełen świeżości

Ostatnią propozycją jest lekkie danie na bazie makaronu orzo o orzeźwiającej, cytrynowo-miętowej nucie. Orzo to po włosku „jęczmień”, ale także nazwa makaronu, który swoim wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Jest prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z kurczakiem, świeżą rukolą, fetą i cytryną smakuje wprost obłędnie. Świetnie sprawdzi się w wiosennym menu opartym na sezonowych warzywach – rukolę możesz wymienić na świeży szpinak, dodać szparagi, a miętę zastąpić innymi ziołami.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • średnia cebula (pokrojona w piórka),
  • 6 ząbków czosnku (drobno posiekanych),
  • 340 g udek z kurczaka bez kości,
  • szklanka makaronu orzo,
  • 1 i ¾ szklanki bulionu drobiowego,
  • rukola,
  • łyżka skórki z cytryny + łyżka soku z cytryny,
  • mięta,
  • ser feta
  • sól i pieprz.

W garnku lub naczyniu multicookera rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę doprawioną szczyptą soli. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili także pokrojonego w kawałki kurczaka i makaron. Zalej całość bulionem i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Z kolei w multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem, makaron i mięso będą gotowe już po 6 minutach. Po tym czasie odczekaj chwilę, aż całość lekko przestygnie i wrzuć do garnka świeżo posiekaną miętę, rukolę, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz. Połącz wszystko za pomocą łyżki. Makaron podawaj z pokruszoną fetą.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (34 głosów, średnia: 4,91 z 5)
zapisuję głos...