3 propozycje na szybki i pyszny wiosenny lunch
Wiosna to idealna pora, aby dodać do naszych posiłków odrobinę świeżości i skupić się na sezonowych produktach. W odpowiednio zrównoważonym daniu, obok węglowodanów, muszą się znaleźć także tłuszcze i białko, które zagwarantują uczucie sytości i dostarczą energii do pracy czy nauki. Oto trzy przepisy na lunche bogate w warzywa, z kurczakiem w roli głównej, które pozwolą Ci jeść smacznie i zdrowo, nie poświęcając dużo czasu na ich przygotowanie!
Kurczak to bardzo uniwersalny składnik w kuchni, który świetnie sprawdza się w różnorodnych potrawach, takich jak makaron, wrap, sałatki czy zapiekanki. Jego ogromną zaletą jest to, że smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na posiłek „na wynos” do szkoły czy pracy. Najciekawsze propozycje na lunch z kurczakiem przygotował Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), twórca kanału YouTube, autor książek kulinarnych i specjalista marki Instant Pot.
Egzotyczna sałatka z kurczakiem
Pierwszym daniem idealnym na wiosenny lunch jest sałatka zainspirowana kuchnią azjatycką. Kurczak, zamarynowany w sosie sojowym z imbirem, podany z dzikim ryżem i czerwoną pomarańczą, zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także wartościami odżywczymi. Wszystkie składniki potrawy można przygotować wieczorem, aby następnego dnia cieszyć się zdrowym i szybkim lunchem.
Składniki:
- ¼ szklanki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- 680 g piersi z kurczaka,
- łyżka oleju,
- pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego.
Dressing:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- olej,
- pieprz.
Do podania:
- dziki ryż (ewentualnie komosa ryżowa lub kuskus),
- sałata rzymska,
- czerwona kapusta,
- czerwona pomarańcza,
- orzechy.
Przygotowanie marynaty zacznij od wymieszania w misce sosu sojowego, oleju sezamowego, octu i imbiru. Przełóż do mieszanki pokrojone w paski kawałki kurczaka i marynuj przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie połącz ze sobą w niewielkim naczyniu składniki na dressing, poszarp zieleninę i odstaw ją na bok. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie równomiernie zarumienione, dodaj do niego bulion i marynatę. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Korzystając z multicookera, najpierw użyj funkcji smażenia, a następnie gotowania pod ciśnieniem – nastaw sprzęt na około 6 minut. Po wyjęciu mięsa, w tym samym naczyniu możesz przygotować także ryż. Jeśli postawisz na jego dziką odmianę czas obróbki termicznej wyniesie 35 minut (łącznie z 10-minutowym uwalnianiem się pary), natomiast biały będzie gotowy już po 8 minutach. To proste rozwiązanie pozwoli ograniczyć ilość naczyń do zmywania. Kurczaka podawaj w towarzystwie ryżu, z zieleniną i kawałkami pomarańczy. Całość posyp prażonymi orzechami, posiekaną kolendrą i polej dressingiem.
Kurczak à la caprese
Drugą propozycją jest wariacja na temat sałatki caprese – popularnego dania kuchni włoskiej. Ta delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu potrawa opiera się tylko na trzech składnikach: mozzarelli, świeżych pomidorach i bazylii. W lunchowej wersji potrawki inspirowanej caprese, surowe pomidory zastąp tymi z puszki i ugotuj w nich kurczaka. To świetny pomysł na sycący, ale wciąż lekki posiłek.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- puszka krojonych pomidorów,
- ser mozzarella w zalewie (w kulkach lub poszarpany na małe kawałki),
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- bazylia,
- sól i pieprz.
Pokrój kurczaka w kostkę o krawędzi około 2,5 cm i wrzuć na głęboką patelnię. Dodaj pomidory (z zalewą!) i gotuj całość pod przykryciem przez 30-35 minut, aż kurczak będzie miękki. Jeśli przygotowujesz danie w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowaru, ustaw czas na 5 minut, a następnie pozwól uwalniać się parze przez następne 10 minut. Za pomocą głębokiej łyżki wyłóż kurczaka na talerz, dodaj mozzarellę i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Skrop danie oliwą, octem balsamicznym i przystrój świeżo posiekaną bazylią. Potrawka doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą bagietką.
Cytrusowy makaron pełen świeżości
Ostatnią propozycją jest lekkie danie na bazie makaronu orzo o orzeźwiającej, cytrynowo-miętowej nucie. Orzo to po włosku „jęczmień”, ale także nazwa makaronu, który swoim wyglądem przypomina ziarenka ryżu. Jest prosty w przygotowaniu, a w połączeniu z kurczakiem, świeżą rukolą, fetą i cytryną smakuje wprost obłędnie. Świetnie sprawdzi się w wiosennym menu opartym na sezonowych warzywach – rukolę możesz wymienić na świeży szpinak, dodać szparagi, a miętę zastąpić innymi ziołami.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- średnia cebula (pokrojona w piórka),
- 6 ząbków czosnku (drobno posiekanych),
- 340 g udek z kurczaka bez kości,
- szklanka makaronu orzo,
- 1 i ¾ szklanki bulionu drobiowego,
- rukola,
- łyżka skórki z cytryny + łyżka soku z cytryny,
- mięta,
- ser feta
- sól i pieprz.
W garnku lub naczyniu multicookera rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę doprawioną szczyptą soli. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili także pokrojonego w kawałki kurczaka i makaron. Zalej całość bulionem i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Z kolei w multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem, makaron i mięso będą gotowe już po 6 minutach. Po tym czasie odczekaj chwilę, aż całość lekko przestygnie i wrzuć do garnka świeżo posiekaną miętę, rukolę, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz. Połącz wszystko za pomocą łyżki. Makaron podawaj z pokruszoną fetą.