3 klasyczne przepisy na Święta Wielkanocne bez mięsa: żurek, jajka faszerowane i pasta jajeczna

W czasie Wielkanocy często spożywamy tłuste mięsne dania, takie jak żurek, biała kiełbasa czy wędliny. Spora część z nas przechodzi jednak na dania bezmięsne. Jak to pogodzić z klasycznymi wielkanocnymi daniami zawierającymi mięso? Oto przepisy na bezmięsne i lekkostrawne potrawy na świąteczny stół z nutą orientu.

 

Żurek wielkanocny bez mięsa

fot, mat. nadesłane House of Asia

Aby przygotować żurek bez mięsa, potrzebny będzie dobry zakwas, który można zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zamiast mięsnej kiełbasy, można wykorzystać wędzone tofu, pieczone jabłka lub ziemniaki. Do ugotowania wywaru zamiast mięsa, można użyć aromatycznych grzybów shiitake i mleczka kokosowego. W ten sposób danie nabierze lekkości i azjatyckiego charakteru.

Przygotowanie takiego żurku bez mięsa jest bardzo proste i smakuje równie dobrze jak tradycyjna wersja. Warto więc wypróbować ten przepis na świątecznym stole, aby zaskoczyć swoich gości pyszną i zdrową alternatywą. Wielkanoc wypada już niedługo, więc warto rozpocząć planowanie menu i przygotować się na święta.

Przepis na żurek

Składniki: 

  • 200 ml Mleczka kokosowego light 10-13% Kara
  • 30 Grzybów shiitake suszonych House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia  lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml zakwasu do żurku
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut. (Jeżeli używasz tofu, pokrój je i dodaj pod koniec do gotowej zupy).
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia. Odstaw.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem/pokrojonym tofu.

Więcej przepisów na żurek:

Jajka faszerowane grzybami shiitake

Jajka faszerowane bez szynki

fot. mat. nadesłane House of Asia

Jajka faszerowane są klasycznym daniem na polskim stole, cieszącym się popularnością przez cały rok, nie tylko podczas świąt. Zazwyczaj podawane są w wersji faszerowanej pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i polane dużą ilością majonezu. Jednakże, warto zaszaleć i spróbować czegoś nowego! Zerknijcie na propozycje jajek faszerowanych i past jajecznych zainspirowanych smakami Azji.

Przepis na jajka faszerowane grzybami shiitake

Składniki:

  • 200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
  • 4 łyżki Panierki panko House of Asia
  • 4 jajka na twardo i 1 surowe
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka przekrój na pół przy użyciu ostrego noża. Następnie wydrąż połówki jajek ze skorupki, tak aby jej nie zniszczyć. Środek pokrój w kostkę.
  2. Grzyby z cebulą i pastą podsmaż na oleju przez 5-6 minut. Potem przełóż do miski, wystudź i dodaj pokrojone wcześniej jajka, całość wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Do skorupek nałóż farsz, a następnie obtocz w rozmąconym jajku wymieszanym z panko i usmaż na rumiany kolor.

TIP: Jajka przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, smaż przed podaniem.

Więcej przepisów na jajka faszerowane:

Przepis na pastę jajeczną z awokado i grzybami

Składniki:

  • 4 łyżki Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku
  • 1 bagietka francuska
  • 4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • Sól, pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmaż grzyby, czerwoną cebulę i pastę z czosnku, a następnie całość przełóż do miski.
  2. Do grzybów dodaj awokado skropione sokiem z cytryny, jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz i całość wymieszaj.
  3. Bagietkę pokrój na około 10 cm części, a następnie wzdłuż na pół. Skrop oliwą i podpiecz na suchej patelni, aż zrobi się chrupiąca i brązowa.
  4. Na rumiane grzanki nałóż pastę jajeczną

 

Bez mięsa, Święta nadal mogą być równie smaczne i zdrowe. Dodając do tradycyjnego menu składniki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, można wprowadzić do niego nową energię i zaskoczyć swoich gości. Zachęcamy Was do eksperymentowania z nowymi smakami i łączenia ich z tymi już znanymi, nie tylko w czasie świąt, ale również na co dzień.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (40 głosów, średnia: 4,75 z 5)
loading... zapisuję głos...