29 lipca Dzień Lasagne!

Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów, gdzie właśnie 29 lipca obchodzony jest Dzień Lasagne. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału zdradza foodpanda.pl.

 Lasagne_porady

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne.

Przysmak Garfielda

Lasagne jest potrawą, która może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najbardziej popularne są dwie wersje:

  • Lasagne bolognese: jej cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
  • Lasagne napoli: lasagne rodem z południowych Włoch. W przeciwieństwie do jej siostry z północy, jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli – na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku i oregano.

Lasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Najbardziej znanym smakoszem lasagne był bohater kreskówek – kot Garfield. Jego ulubioną wersją była lasagne po bolońsku, podgrzana w…mikrofalówce, ale tego sposobu przyrządzania akurat nie polecamy.

Idealna lasagne

Lasagne_porady-2

Przygotowanie lasagne nie jest prostym zadaniem. Jeżeli nie mieliśmy okazji przyrządzać tej potrawy w domu, warto wcześniej zamówić ją z prawdziwej włoskiej restauracji. W znalezieniu najlepszego lokalu w okolicy pomocny okazać się może serwis foodpanda.pl. Oprócz opcji zamówienia z dostawą, znajdują się tam także rekomendacje użytkowników.

Rada foodpanda.pl

Gdy już zabierzesz się za przygotowanie lasagne na podstawie jednego z przepisów znajdujących się w intrenecie, zamiast sosu beszamelowego do przekładania kolejnych warstw dania użyj sosu składającego się z sera ricotta, jajka i parmezanu. Dodatkowo każdą z warstw posyp odrobiną sera mozzarella.

To sprawi, że Twoja lasagne będzie wprost rozpływać się w ustach. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (283 głosów, średnia: 4,27 z 5)
loading... zapisuję głos...