20 marca – Dzień bez mięsa – to sposób na figurę?
Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.
O tej porze roku każda kobieta odczuwa wewnętrzną potrzebę odmiany. Dla jednej jest to nowa fryzura, dla drugiej modny płaszczyk. Ale dla każdej z nas, bez wyjątku, najważniejsza jest smukła sylwetka. Na progu wiosny chcemy po prostu schudnąć. Czy warto w tym celu przejść na dietę bliską naturze – dietę wegetariańską?
Wegetarianizm jest wymagający bo to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim styl życia: bardziej świadomy i uważny. Polega on nie tylko na rezygnacji z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu. Często wiąże się też z ze zwiększona aktywnością fizyczną. Czy musimy jednak podchodzić do tematu aż tak restrykcyjnie? Może wystarczy od czasu do czasu jeden dzień bez mięsa? To dobrze wpłynie na kondycję układu pokarmowego i pozwoli nam poczuć się lżej. W konsekwencji urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i wpłynie na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Taka dieta łącznie z odpowiednim stylem życia może sprzyjać zdrowiu, młodości i urodzie. A czy nie oto nam chodzi? Aby nie doprowadzić do anemii i niedoborów witamin należy stosować ją rozsądnie. Jak zawsze należy wybrać Arystotelesowski złoty środek.
Czym zastąpić mięso?
Białko- produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, razowe pieczywo oraz orzechy i nasiona
Żelazo – zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowego, chleb pełnoziarnisty,
Wapń – ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, migdały, pomidory,
Cynk – soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki
Witamina B12 – produkty mleczne, jaja,pieczarki
Witamina D – kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna
Suplementy diety – to dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje – których może brakować w codziennej diecie)
Jeśli myślę: suplement diety, myślę: Elavia. To nowy preparat wspomagający odchudzanie, jest połączeniem 14 naturalnych składników, które w przeciągu 25-dniowej kuracji mają pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, dostępna jako kompleksowy program.
ja tam nie musze codziennie jeść mięsa
a ja wcale nie jem mięsa i to już od 13 lat 🙂 i mam się świetnie 🙂