2 dietetyczne przepisy na grilla

Każdy ma swój ulubiony sposób na spędzanie wolnego czasu pod chmurką. Jedno jest pewne! Polacy uwielbiają imprezy plenerowe, podczas których króluje wspólne ucztowanie i grillowanie. Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, miejskich plażach czy w parkach. Przyrządzamy pyszne smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem. Oto 2 dietetyczne przepisy na grilla, które koniecznie musicie wypróbować! Coś dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi domowymi burgerami wołowymi!

2 dietetyczne przepisy na grilla

pixabay.com

2 dietetyczne przepisy na grilla

Oto pyszne i lekkie dania z grilla! Pamiętajcie też, że smak potraw z rusztu najlepiej podkreślić dobrej jakości ketchupem!

Burgery drobiowe fit z botwinką

Składniki (6-8 porcji)

  • 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • nasiona sezamu
  • sól, pieprz

Dodatki

  • ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
  • bułki (np. na żytnim zakwasie)
  • sałata
  • zielone ogórki
  • czerwona cebula
  • koperek
  • ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • olej
  • dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki

Sposób przygotowania

  1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
  4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
  5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
  6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
  7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
  8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

Grillowane wege 'steki’ z kalafiora z parmezanem i ketchupem

Składniki

  • młody kalafior – 2 duże główki
  • roztopione masło klarowane – 6 łyżek
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia – po 1 łyżeczce
  • parmezan – około 40 g
  • ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem – do podania

Sposób przygotowania:

  1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
  2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
  3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
  4. Gorące steki, na koniec, posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...