2 dietetyczne przepisy na grilla
Każdy ma swój ulubiony sposób na spędzanie wolnego czasu pod chmurką. Jedno jest pewne! Polacy uwielbiają imprezy plenerowe, podczas których króluje wspólne ucztowanie i grillowanie. Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, miejskich plażach czy w parkach. Przyrządzamy pyszne smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem. Oto 2 dietetyczne przepisy na grilla, które koniecznie musicie wypróbować! Coś dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi domowymi burgerami wołowymi!
2 dietetyczne przepisy na grilla
Oto pyszne i lekkie dania z grilla! Pamiętajcie też, że smak potraw z rusztu najlepiej podkreślić dobrej jakości ketchupem!
Burgery drobiowe fit z botwinką
Składniki (6-8 porcji)
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- nasiona sezamu
- sól, pieprz
Dodatki
- ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
- bułki (np. na żytnim zakwasie)
- sałata
- zielone ogórki
- czerwona cebula
- koperek
- ocet balsamiczny (2 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- olej
- dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Sposób przygotowania
- Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
- Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
- Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
- Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
- W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
- Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
- Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Grillowane wege 'steki’ z kalafiora z parmezanem i ketchupem
Składniki
- młody kalafior – 2 duże główki
- roztopione masło klarowane – 6 łyżek
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól, papryka wędzona, papryka słodka, suszony czosnek, suszona bazylia – po 1 łyżeczce
- parmezan – około 40 g
- ketchup Kotlin Extra Hot Z piekła rodem – do podania
Sposób przygotowania:
- Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki.
- Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron.
- Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron.
- Gorące steki, na koniec, posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.