10 właściwości zdrowotnych jarzębiny. Te przetwory z jarzębiny je zapewnią!

Chyba każdy zna refren piosenki „Jarzębino czerwona”, ale z kolei mało kto wie, jakie niezwykłe właściwości kryje w sobie piękna roślina a przepisy na przetwory z jarzębiny nie są zbyt popularne. A szkoda, bo poza walorami ozdobnymi, posiada ona też szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Jarzębina to cenne naturalne źródło witamin oraz soli mineralnych. Jakie inne ma jarzębina właściwości zdrowotne?  Jakie przetwory z jarzębiny można zrobić? Sprawdźcie!

PRZEPISY na przetwory z jarzębiny

Właściwości lecznicze jarzębiny

Owoce jarzębiny mają w swoim składzie karotenoidy, magnez, miedź, witaminy C, PP i A, garbniki oraz kwasy organiczne i węglowodany (najważniejszy to sorbitol). Warto zwrócić uwagę, na stosunkowo wysoką zawartość witaminy C w jarzębinie a także dużą ilość beta-karotenu. Posiada go dwa razy więcej niż marchewka!

Kwiaty jarzębiny zawierają znacznie mniej cennych związków. Możemy wymienić tutaj karotenoidy i antocyjany.

Jeśli interesują Cię inne naturalne owoce i ich lecznicze właściwości – odkryj z nami rokitnika i pigwę:

Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji

Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji

Rokitnik zwyczajny to nasz polski super food. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Pomocny jest również w pielęgnacji ciała oraz włosów. Zawiera sporą dawkę witaminy C, leczy i odmładza. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Pigwa – zdrowsza od cytryny!

Pigwa – zdrowsza od cytryny!

Pigwa, zwana niekiedy „polską cytryną”, w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle przydatnym składnikiem codziennej diety. Zawiera sporo witaminy C, pierwiastki mineralne, kwasy organiczne oraz garbniki. Wzmacnia odporność, leczy dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga przemianę materii i pozytywnie

Dzięki takiemu składowi owoców jarzębiny i kwiatów, ma ona następujące właściwości lecznicze:

  1. Stymulacja pracy jelit – wpływ na zaparcia, wzdęcia
  2. Oddziaływanie przeciwzapalny na jelita i błony śluzowe żołądka
  3. Działanie moczopędne (kwiaty)
  4. Wpływ łagodzący na podrażnienia wątroby – odtruwanie
  5. Działanie przeczyszczające (kwas parasorbowy)
  6. Zapobieganie infekcjom dróg moczowych
  7. Działanie antybakteryjne – zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu
  8. Działanie przeciwmiażdżycowe.
  9. Jako składnik kosmetyków zmniejsza opuchliznę
  10. Zmniejsza rozszerzone naczynka

Jak widać owoce jarzębiny  leczą i wzmacniają, są więc składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych. Szukajcie ich w składach. Jeśli natomiast macie ochotę na własne przetwory z jarzębiny – poniżej znajdziecie kilka interesujących receptur

UWAGA! Nie jedź surowych owoców!

Nie należy  jeść owoców jarzębiny na surowo, gdyż mogą powodować wymioty i biegunkę. Jest to spowodowane obecnością kwasu parasorbowego, który jednakże rozkłada się podczas suszenia, gotowania, mrożenia lub sporządzania wyciągów z rośliny.

Przepisy na przetwory z jarzębiny

Napar z jarzębiny

Składniki: łyżka posiekanych owoców jarzębiny, woda

Przygotowanie: owoce zalać 1 szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 15 minut i odcedzić. Napar pić 2 razy dziennie.

Nalewka z jarzębiny

Przepis na wersję leczniczą nalewki  a także popularny jarzębiak znajdziesz w naszych przepisach:

 

Nalewka z jarzębiny – przepisy na leczniczą nalewkę oraz na domowy jarzębiak

Nalewka z jarzębiny – przepisy na leczniczą nalewkę oraz na domowy jarzębiak

Oto przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny o działaniu wzmacniającym organizm a także łagodzącym problemy jelitowe oraz problemy z pęcherzem. Nalewka ta pomaga także przy biegunkach. Klasyczny domowy jarzębiak zaś doskonale rozgrzewa podczas zimowych wieczorów!

Owoce jarzębiny dla smaku

Jarzębina dla zdrowia

Polska kuchnia zna mnóstwo przepisów z wykorzystaniem jarzębiny. Z rośliny można robić marmolady, syropy, musy, galaretki, przeciery, likiery, nalewki, sosy do serów i wędlin. Piękne owoce mogą być dekoracją dań na słono lub słodko. Wiele osób zachwala sobie wódkę z jarzębiną („jarzębiak”). Warto włączyć owoce rośliny do jesiennego menu, bo mają sporo witamin oraz minerałów. Wzmacniają odporność, a także regulują pracę jelit.

Na przetwory należy przetrzymać owoce 1-2 dni w zamrażalce, lub zbierać je dopiero po przymrozkach, gdyż mają wtedy łagodniejszy smak.

Konfitura z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 0,5 kg jabłek, 1 kg cukru

Przygotowanie: umyte owoce gotować z niewielką ilością wody. Kiedy zaczną pękać, dodać cukier i gotować dalej, delikatnie mieszając. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i gotować do chwili, kiedy owoce będą szkliste. Tak powstałą masę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Gdy wystygną, połóż je w ciemne i chłodne miejsce.

Jarzębina dla urody

Jarzębina dla zdrowia

Owoce rośliny to świetny naturalny kosmetyk. Zawierają m.in. witaminę C, flawonoidy, które zapobiegają starzeniu, niszczą wolne rodniki. Działają ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo. Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny zmniejszają opuchliznę i likwidują cienie pod oczami. Roślina pomaga zmniejszyć zmiany skórne, leczy trudno gojące się rany, zmniejsza rozszerzone naczynka. Hamuje rozwój bakterii, odżywia skórę, sprawiając, że cera jest promienna, a naskórek gładki.

Maseczka na niedoskonałości cery i cienie pod oczami

Składniki: rozgniecione owoce

Przygotowanie: Rozgniecione owoce nałóż na twarz i pod oczy. Trzymaj 10 minut. Stosuj 1-2 razy dziennie.

Tonik dla cery tłustej

Składniki: owoce jarzębiny, alkohol 40%, olej jojoba

Przygotowanie: owoce jarzębiny zalać wrzątkiem, rozgnieść. Po od 15 min. dodać niewielką ilość alkoholu. Dla wzmocnienia działania toniku, można dodać łyżeczkę oleju jojoba.

Jak widać jarzębina ma naprawdę wszechstronne zastosowanie a jej właściwości nie są jeszcze w pełni doceniane. Przeczytaj o innych, mniej znanych roślinach które warto włączyć do swojej diety: 

Polskie zamienniki superfoods – sprawdź, czym zastąpić egzotyczne hity!

Polskie zamienniki superfoods – sprawdź, czym zastąpić egzotyczne hity!

Trend na coraz to kolejne zagraniczne hity żywieniowe, nazywane powszechnie superfoods, to część mody na zdrowy styl życia, która dotarła do nas przed kilkoma laty i zadecydowała nie tylko o tym, jak przedstawia się nasza aktywność fizyczna, jakie artykuły czytamy w Internecie i czyje profile śledzimy na Instagramie, ale też o tym, jakie działy w sklepach spożywczych odwiedzamy. Okazuje się jednak, że to co jest przedstawiane jako kolejne fit cudo o niebywale bogatych właściwościach łatwo można zastąpić produktami z naszego własnego podwórka. Podpowiadamy, jakie polskie zamienniki superfoods proponują dietetycy!

Stosujecie jarzębinę w swoich rodzinach? Napiszcie!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  3 września 2018 10:52

    Nie wiedziałam,że tyle właściwości zdrowotnych ma jarzębina.

    Odpowiedz
  2. Ilona  3 września 2018 13:27

    Ususzyłam jakiś czas temu i teraz dodaję do zielonej herbaty. Szczerze to nie czuję jej smaku, ale jeśli ma tyle właściwości, to warto pić.

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 września 2018 16:13

    Nie wiedziałam o takich zdrowotnych właściwościach jarzębiny.

    Odpowiedz
  4. j.dudek71  3 września 2018 16:31

    Natura to prawdziwa Apteka od Pana Boga,tylko korzystać!

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  4 września 2018 17:17

    Słyszałam już wcześniej wiele dobrego o właściwościach jarzębiny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany