10 właściwości zdrowotnych jarzębiny. Te jarzębinowe przetwory je zapewnią!
Spis treści:
Chyba każdy zna refren piosenki „Jarzębino czerwona”, ale mało kto wie, jakie niezwykłe właściwości kryje w sobie piękna roślina a przepisy na przetwory z jarzębiny nie są zbyt popularne. A szkoda, bo poza walorami ozdobnymi, posiada ona też szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Jarzębina to cenne naturalne źródło witamin oraz soli mineralnych. Jakie inne ma jarzębina właściwości zdrowotne? Jakie przetwory z jarzębiny można zrobić? Sprawdźcie!
Właściwości lecznicze jarzębiny
Owoce jarzębiny mają w swoim składzie karotenoidy, magnez, miedź, witaminy C, PP i A, garbniki oraz kwasy organiczne i węglowodany (najważniejszy to sorbitol). Warto zwrócić uwagę, na stosunkowo wysoką zawartość witaminy C w jarzębinie a także dużą ilość beta-karotenu. Posiada go dwa razy więcej niż marchewka!
Kwiaty jarzębiny zawierają znacznie mniej cennych związków. Możemy wymienić tutaj karotenoidy i antocyjany.
Jeśli interesują Cię inne naturalne owoce i ich lecznicze właściwości – odkryj z nami rokitnika i pigwę:
Skład owoców jarzębiny, który zapewnia następujące właściwości lecznicze
- Stymulacja pracy jelit – wpływ na zaparcia, wzdęcia
- Oddziaływanie przeciwzapalny na jelita i błony śluzowe żołądka
- Działanie moczopędne (kwiaty)
- Wpływ łagodzący na podrażnienia wątroby – odtruwanie
- Działanie przeczyszczające (kwas parasorbowy)
- Zapobieganie infekcjom dróg moczowych
- Działanie antybakteryjne – zapobiegawczo przeciw grypie i przeziębieniu
- Działanie przeciwmiażdżycowe.
- Jako składnik kosmetyków zmniejsza opuchliznę
- Zmniejsza rozszerzone naczynka
Jak widać owoce jarzębiny leczą i wzmacniają, są więc składnikiem preparatów wzmacniających i witaminowych. Szukajcie ich w składach. Jeśli natomiast macie ochotę na własne przetwory z jarzębiny – poniżej znajdziecie kilka interesujących receptur
UWAGA! Nie jedź surowych owoców!
Nie należy jeść owoców jarzębiny na surowo, gdyż mogą powodować wymioty i biegunkę. Jest to spowodowane obecnością kwasu parasorbowego, który jednakże rozkłada się podczas suszenia, gotowania, mrożenia lub sporządzania wyciągów z rośliny.
Przepisy na przetwory z jarzębiny
Napar z jarzębiny
Składniki: łyżka posiekanych owoców jarzębiny, woda
Przygotowanie: owoce zalać 1 szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut pod przykryciem. Następnie odstawić na 15 minut i odcedzić. Napar pić 2 razy dziennie.
Nalewka z jarzębiny
Przepis na wersję leczniczą nalewki a także popularny jarzębiak znajdziesz w naszych przepisach:
Owoce jarzębiny dla smaku
Polska kuchnia zna mnóstwo przepisów z wykorzystaniem jarzębiny. Z rośliny można robić marmolady, syropy, musy, galaretki, przeciery, likiery, nalewki, sosy do serów i wędlin. Piękne owoce mogą być dekoracją dań na słono lub słodko. Wiele osób zachwala sobie wódkę z jarzębiną („jarzębiak”). Warto włączyć owoce rośliny do jesiennego menu, bo mają sporo witamin oraz minerałów. Wzmacniają odporność, a także regulują pracę jelit.
Na przetwory należy przetrzymać owoce 1-2 dni w zamrażalce, lub zbierać je dopiero po przymrozkach, gdyż mają wtedy łagodniejszy smak.
Konfitura z jarzębiny
Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 0,5 kg jabłek, 1 kg cukru
Przygotowanie: umyte owoce gotować z niewielką ilością wody. Kiedy zaczną pękać, dodać cukier i gotować dalej, delikatnie mieszając. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i gotować do chwili, kiedy owoce będą szkliste. Tak powstałą masę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Gdy wystygną, połóż je w ciemne i chłodne miejsce.
Jarzębina dla urody
Owoce rośliny to świetny naturalny kosmetyk. Zawierają m.in. witaminę C, flawonoidy, które zapobiegają starzeniu, niszczą wolne rodniki. Działają ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo. Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny zmniejszają opuchliznę i likwidują cienie pod oczami. Roślina pomaga zmniejszyć zmiany skórne, leczy trudno gojące się rany, zmniejsza rozszerzone naczynka. Hamuje rozwój bakterii, odżywia skórę, sprawiając, że cera jest promienna, a naskórek gładki.
Maseczka na niedoskonałości cery i cienie pod oczami
Składniki: rozgniecione owoce
Przygotowanie: Rozgniecione owoce nałóż na twarz i pod oczy. Trzymaj 10 minut. Stosuj 1-2 razy dziennie.
Tonik dla cery tłustej
Składniki: owoce jarzębiny, alkohol 40%, olej jojoba
Przygotowanie: owoce jarzębiny zalać wrzątkiem, rozgnieść. Po od 15 min. dodać niewielką ilość alkoholu. Dla wzmocnienia działania toniku, można dodać łyżeczkę oleju jojoba.
Jak widać jarzębina ma naprawdę wszechstronne zastosowanie a jej właściwości nie są jeszcze w pełni doceniane. Przeczytaj o innych, mniej znanych roślinach które warto włączyć do swojej diety:
Stosujecie jarzębinę w swoich rodzinach? Napiszcie!