Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą – na powitanie Nowego Roku

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą

fot. Bakalland

Składniki na: Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą

Składniki – ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 ml konfitury z dzikiej róży
  • 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)
  • 1 tabliczka startej czekolady

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny:

Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.

 

Przepis na tort:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (60 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  28 grudnia 2016 13:21

    Aż ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  28 grudnia 2016 14:06

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  28 grudnia 2016 19:51

    Dla takiego łasucha jak ja to takim słodkościom się niestety nie mogę oprzeć i dodaję do ulubionych i może juz na Sylwestra będzie zrobiony dzika róża żurawina mniam

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Bella11
    Bella11  29 grudnia 2016 07:42

    Wydaje się prosty , no i żurawinka- mniam!

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Laura710
    Laura710  29 grudnia 2016 09:25

    Takiego jeszcze nie jadłam .Czas to nadrobić.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  30 grudnia 2016 13:58

    Uwielbiam żurawinę, uwielbiam czekoladę, uwielbiam torty, uwielbiam Nowy Rok, za dziką różą też całkiem przepadam – jak widać ten przepis jest chyba wprost stworzony dla mnie 😉 *_*

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  30 grudnia 2016 21:24

    Przyznam szczerze, że bardzo efektownie wygląda. Taki naturalny akurat. A przystrojony tą żurawiną i gałązko pasuje jak akurat na powitanie Nowego Roku. Nie jestem specjalistką od tortów bo nie lubię zbytnio ciast z dużą ilością kremów ale ten wydaje się być dość ciekawy i chętnie bym go spróbowała. Zapewne smakuje wybornie. 🙂

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  1 stycznia 2017 10:31

    Dość oryginalny przepis,ale wygląda smakowicie i krem bez masła tylko śmietanka i mascarpone, taki jak lubię. Może w karnawale zmobilizuje się do jego zrobienia.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe marcia7
    marcia7  6 stycznia 2017 10:36

    kocham żurawinę a to wygląda bajecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>