Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem

Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem

Czas przygotowania dania: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem –  45 minut

Dla czterech osób

Składniki na danie: Zupa z kiełbasą typu chorizo i jarmużem

  • – 250 g chorizo
  • – 2 Bulionetki warzywne Knorr
  • – 0,5 kg ziemniaków
  • – 0,5 kg jarmużu
  • – 1 por
  • – 1 cebula
  • – 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
  2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
  3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...