Zupa z cykorii
Czas przygotowania dania: Zupa z cykorii – 60 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki na danie: Zupa z cykorii
- – cykoria – 450 g
- – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 sztuki
- – woda – 1 litr
- – starty parmezan – 4 łyżki
- – gałka muszkatołowa
- – cebula – 1 sztuka
- – ryż – 100 g
- – pieprz do smaku
- – margaryna – 4 łyżki
- – natka pietruszki – pół pęczka
Sposób przygotowania:
- Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
- Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
- Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.
Komentarze
Ciekawa jestem jej smaku.
Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego smaku.
Akurat cykoria nie jest składnikiem, który lubię.
Ciekawa zupka
Przyznam się ,że nigdy nie jadłam cykorii ,dlatego też jestem ciekawa jaki smak ma ta zupka.
Wygląda bardzo ciekawie, też nie miałam okazji spróbować cykorii.
cykorię lubię ale jako składnik w sałatce
Nie znam smaku cykorii niestety
Raczej nie wypróbuję, jakoś przepis mnie nie zachęca 🙂
Lubię wszystko co zielone. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Muszęją wypróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.