Zupa z cykorii

zupa-z-cykorii

Czas przygotowania dania: Zupa z cykorii – 60 minut

Ilośc porcji: 4

Składniki na danie: Zupa z cykorii

  • – cykoria – 450 g
  • – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 sztuki
  • – woda – 1 litr
  • – starty parmezan – 4 łyżki
  • – gałka muszkatołowa
  • – cebula – 1 sztuka
  • – ryż – 100 g
  • – pieprz do smaku
  • – margaryna – 4 łyżki
  • – natka pietruszki – pół pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
  2. Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
  3. Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
  4. Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,10 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  20 listopada 2015 09:41

    Ciekawa jestem jej smaku.

    Odpowiedz
  2. bbo  20 listopada 2015 11:49

    Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego smaku.

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  20 listopada 2015 12:25

    Akurat cykoria nie jest składnikiem, który lubię.

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  20 listopada 2015 12:48

    Ciekawa zupka

    Odpowiedz
  5. macierzanka  20 listopada 2015 15:04

    Przyznam się ,że nigdy nie jadłam cykorii ,dlatego też jestem ciekawa jaki smak ma ta zupka.

    Odpowiedz
  6. Żanett  20 listopada 2015 19:14

    Wygląda bardzo ciekawie, też nie miałam okazji spróbować cykorii.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  20 listopada 2015 20:20

    cykorię lubię ale jako składnik w sałatce

    Odpowiedz
  8. Patriszia  22 listopada 2015 23:27

    Nie znam smaku cykorii niestety

    Odpowiedz
  9. Aneta  30 listopada 2015 16:17

    Raczej nie wypróbuję, jakoś przepis mnie nie zachęca 🙂

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:37

    Lubię wszystko co zielone. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:37

    Muszęją wypróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany