Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem

Zupa-rybna-z-TABASCO-pomidorami-i-imbirem

Składniki na danie –  Zupa rybna z TABASCO, pomidorami i imbirem:

  • Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka,  karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka kropel sosu TABASCO®
  • Liścielaurowe, ziele angielskie
  • Szczypior
  • Kolendra
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do  garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki, opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować i odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem  sojowym Kikkoman, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.

 

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (225 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...