Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki na danie: Zupa porowo-ziemniaczana 

  • 1/4 szklanki masła lub margaryny
  • 2 duże pory, dokładnie umyte i posiekane
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • 1 łyżki sosu TABASCO® Green
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

W rondlu o pojemności ok. 3  litrów roztop na średnim ogniu masło. Dodaj pory i smaż przez 5 minut lub
do momentu, gdy będą one chrupiące i delikatne. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj bulion z kury, sos TABASCO® Green oraz sól i doprowadź do wrzenia na dużym gazie. Zmniejsz gaz na mały, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
W blenderze lub robocie kuchennym miksuj partiami zupę na purée. Przed podaniem udekoruj każdą porcję kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu i posyp szczypiorkiem.

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (98 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe
    Żanett  30 października 2015 09:36

    Bardzo ładnie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  30 października 2015 10:18

    Robię taką zupę, jest fantastyczna i gorąco ją polecam.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe mama_kazala
    mama_kazala  30 października 2015 10:54

    jadłobysię!

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  30 października 2015 12:02

    Bardzo chętnie 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  30 października 2015 12:57

    A ja podziękuję tym razem.

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  30 października 2015 14:02

    Ciekawy przepis, to fakt, ale nie wiem, czy do końca trafiający w mój gust 🙂

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe kobiecymokiem
    kobiecymokiem  30 października 2015 18:26

    Pyszności 😉

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  30 października 2015 18:56

    Wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  30 października 2015 19:35

    Bardzo smaczna i sycąca

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  30 października 2015 23:46

    Wyobrażam sobie jak smakuje. Mmmmmm

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  31 października 2015 20:13

    Uwielbiam porę!

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  3 listopada 2015 21:18

    Nie lubię porów.

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe mama_kazala
    mama_kazala  16 listopada 2015 10:49

    próbowałam i myśle, że polubią nawet ci co pory nie lubią 🙂

    Odpowiedz
  14. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  31 marca 2016 13:58

    Ciekawy przepis na lekką zupkę – krem . Z przyjemnością go wypróbuję 🙂 Moje chłopaki bardzo lubią zupki więc myślę , że nie będą mieli nic przeciwko takiej małej „innowacji” 🙂

    Odpowiedz
  15. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:29

    Ta zupa to dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  16. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:30

    Por , to jedno z najsmaczniejszych moich warzyw. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>