Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

Składniki na: Zupa pomidorowo-paprykowa z sosem sojowym i limonką

  • 550 gram poćwiartowanych pomidorów
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 1/2 na 400 gram odsączonej cieciorki
  • sok z 1 limonki
  • zielenina oraz grzanki do ozdobienia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć sitko na misce i łyżką wyjąć gniazda sienne pomidorów przyciskając do sitka. Wyrzucić gniazda sienne i pozostawić sok.

W żaroodpornym naczyniu umieścić ćwiartki pomidorów, paprykę, czerwoną cebulę, chilli oraz czosnek. Piec przez 30 minut.

Polać sosem sojowym Kikkoman oraz połową bulionu i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut. Dodać sok z pomidorów, pozostałą część bulionu oraz cieciorkę. Później partiami miksować blenderem na gładką masę.

Wlać do garnka i delikatnie podgrzać. Dodać sok z limonki. Rozdzielić na 4 porcje i ozdobić grzankami, zieleniną oraz odrobina cieciorki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...