Przepis na: Zupa piwna

Zupa piwna

Czas przygotowania dania: Zupa piwna – 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie Zupa piwna:

  • – 1,5 l jasnego piwa
  • – Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • – 3 dag masła
  • – 2 dag mąki
  • – 4 żółtka
  • – 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
  • – goździki
  • – cynamon
  • – 5 łyżek płynnego miodu
  • – starta skórka z cytryny, grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  2. Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
  3. Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
  4. Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
  5. Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Zobacz także: Brokułowy krem z migdałami i bryndzą – wg Ewy Wachowicz

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...