Przepis na: Zupa marchwiowa z nutą limonki
Składniki na danie: Zupa marchwiowa z nutą limonki
- 700 g marchwi
- 1 mała cebula
- sok wyciśnięty z 3 limonek
- 1 cm imbiru (drobno startego)
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 500 ml filtrowanej wody BRITA
- łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz – do smaku
- świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji
Przygotowanie:
Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.
Komentarze
Dawno nie jadłam takiej zupy-kremu.
Dobry pomysł na ożywienie smaku marchwi za pomocą limonki.A ja dziś na obiad mam zupę krem z brokułów.
Ja też nie, ale dziś mam ochotę na placki ziemniaczane ze słonecznikiem.
Bardzo lubię zupy krem ,ale takiej nie jadłam ,więc warto spróbować.
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
wygląda smakowicie:)
Muszę wypróbować ten przepis, super prosty i wygląda bardzo apetycznie.
Nigdy takiej nie jadłam, ale jestem bardzo ciekawa smaku 🙂
Robię podobny krem z marchewek córeczce. Następnym razem ugotuję taki krem też dla siebie i męża.
Na pewno smaczny.
Zjadłabym.No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ale bez marchewki. Hahah No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.