Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc

zupa-krem-z-kurek_2

Jeśli lubisz zupę z kurek – to warto je zebrać własnoręcznie. Radzimy więc, by sprawdzić jesienią, gdzie na grzyby warto się udać i jakiego lasu szukać – by zebrać kosze kurek i potem je zamrozić na całą zimę.

Składniki na danie: Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc

  • 8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,
  • 400 gram kurek,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • por,
  • ząbek czosnku,
  • średniej wielkości cebula,
  • 0,5l bulionu drobiowego,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • ulubione zioła,
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...