Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Ciekawą alternatywą dla zagęstników zup takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyskaidealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. Oto przepis, gdzie możecie to wypróbować:

Składniki na danie – Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków:

  • 2 pory
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 pietruszki
  • 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • rosół lub woda
  • 2 czerwone buraki

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy:

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...