Zupa krem z kurkami

fot.mat.pras.-Dan-Cake-Polonia-(2)

fot. mat.pras. Dan Cake Polonia

Ilość porcji: 2

Składniki na danie: Zupa krem z kurkami

  • – 100 g świeżych kurek,
  • – 25 g masła,
  • – 250 g bulionu warzywnego,
  • – 150 ml śmietany 18%,
  • – 1 mała cebula,
  • – pęczek natki pietruszki,
  • – sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
  • – grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Roberta Muzyczkę

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (312 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...