Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Składniki na: Zupa krem z kukurydzy z cynamonem 

  • 2 puszki kukurydzy marki Sandra
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g serka philadelphia
  • 1 słodki ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 garść listów pietruszki
  • sól

 

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (305 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...