Zupa krem grzybowy na bazie serka topionego
Składniki na danie: Zupa krem grzybowy na bazie serka topionego
- 5 opakowań kremowego serka topionego MSM Mońki (100 g)
- 20 g suszonych podgrzybków
- cebula
- 4 świeże pieczarki
- 3 łyżki oleju
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Podgrzybki suszone ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka włożyć serki topione, ugotowane grzyby z częścią wody i pieczarki z cebulą. Całość zalać śmietanką i zgotować często mieszając. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzami. Jeśli krem będzie za gęsty można dodać wywar z grzybów lub samą wodę.
Komentarze
O zupie na serku topionym pierwsze słyszę.
Ja robię sos na serku topionym 🙂 A ta zupka na pewno jest pyszna, jeszcze z grzybami, mniam 🙂
Z chęcią bym zjadła teraz.
fajnie wyglda na serkach topionych tez jeszcze nie jadlam
Takiej zupy jeszcze nie jadłam, ale bardzo kuszący przepis 🙂
Nie jadłam takiej zupki,ale właśnie wydrukowałam przepis,więc wkrótce zrobię.
uwielbiam zupy krem 🙂
Smakowita zupka
To nie dla mnie niestety…
Podobną robię, ale rzadko. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Wszyscy uwielbiamy grzyby. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ja często wrzucam do zup lub sosów starty ser żółty , o serku topionym słyszałam , ale jeszcze go nie używałam , chociaż teraz myślę , że warto spróbować , bo bardzo mało go jemy w domu 😉