Zupa grzybowa „Gabriel”

Zupa grzybowa "Gabriel"

 

Czas przygotowania dania:  Zupa grzybowa „Gabriel” – 60 minut. Warto wcześniej wiedzieć gdzie na grzyby pojechać, by zebrać podgrzybki lub prawdziwki i ususzyć je na słońcu. Takie grzyby nadadzą nieprawdopodobny smak i aromat twojej zupie. 

Ilość porcji: 2

Składniki na danie: Zupa grzybowa „Gabriel”

  • – suszone grzyby – 60 g
  • – Bulion grzybowy Knorr
  • – duża cebula – 1 sztuka
  • – marchew –  1 sztuka
  • – masło – 1 łyżka
  • – woda – 3 szklanki

 

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby, np. podgrzybki lub prawdziwki, zalej ½ l ciepłej wody, dodaj do nich kostkę Bulionu grzybowego Knorr i całość pozostaw na co najmniej 2 godziny, aby się namoczyły. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, aż będą całkowicie miękkie.

 

  1. Ostudzone i wyjęte z wywaru grzyby pokrój w paski. Płyn spod grzybów gotuj bez przykrywki tak długo, aż odparuje do objętości około 1/4 litra. Następnie przecedź wywar przez sitko, by był czysty i klarowny.

 

  1. Obierz marchewkę i cebulę, następnie pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie warzywa i duś przez około 5-8 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pilnuj przy tym, by masło się nie przypaliło się, bo będzie gorzkie.

 

  1. Cebulę i marchew zalej szklanką bulionu na bazie kostki grzybowej Knorr oraz gorącym wywarem z grzybów. Przykryj garnek i całość gotuj na niedużym ogniu przez kwadrans. Pod koniec gotowania wrzuć grzyby. Zupę podawaj z makaronem. Udekoruj pietruszką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...