Zupa fasolowa na chłodne jesienne dni

Nic tak nie rozgrzeje w chłodny jesienny dzień jak pyszna zupa fasolowa – a przygotowana zgodnie z naszym przepisem jest najlepsza!

Zupa fasolowa

Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.

Składniki na danie – Zupa fasolowa na chłodne jesienne dni:

  • woda – ok. 3l
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ziele ang. – 6-7 ziarnek
  • marchewka – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – ¼ szt
  • ziemniaki – 3-4 szt.
  • Kiełbasa ostrołęcka  – np. ZM Pekpol – 200g
  • Boczek z komina – np. ZM Pekpol – 200g
  • cebula – 2 szt.
  • olej – 3 łyżki
  • mąka – 1 płaska łyżka
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

 Sposób przyrządzenia

  1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

 Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...