Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

Zupa Dyniowa Kandyzowana z Bekonem

Autorem przepisu na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem jest Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom: średni

Składniki na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

Zupa:

  • 1 mała dynia cukrowa
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
  • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
  • ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
  • Sól

 

Kandyzowany bekon:

  • 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
  • ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piec do temperatury 200°C.

Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (bardzo polecam zachowanie nasion i uprażenie ich, są wyśmienite). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.

Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.

Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1½ łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.

Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy.

Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...