Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską

Zrazy cielęce

Czas przygotowania dania: Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską –  poniżej 60 min

Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI na Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską:

  • 1 kg udźca cielęcego
  • sól morska
  • ostra papryka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej (francuskiej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
  • 12 + 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 plasterków suszonych jabłek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka domowej „vegety” (mieszanki suszonych warzyw i ziół)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 plastrów. Przykrywamy mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy kawałek oprószamy z obu stron solą i ostrą papryką, smarujemy z jednej strony ostrą musztardą i musztardą ziarnistą, posypujemy bułka tartą.

Na każdym plastrze układamy w poprzek po 1 plastrze boczku, 2 śliwki i plaster jabłka. Ciasno zwijamy rulony i spinamy wykałaczkami.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy zrazy ze wszystkich stron na rumiano, a następnie przekładamy do szerokiego garnka. Zrazy oprószamy domową „vegetą”, dodajemy pozostałe 8 śliwek kalifornijskich, tymianek, masło i wlewamy tyle wrzątku, by przykrył mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 30 min.

Wyjmujemy zrazy z garnka i po usunięciu wykałaczek trzymamy w cieple. Usuwamy gałązki tymianku, a sos razem ze śliwkami miksujemy na gładki mus. Zrazy podajemy z ugotowaną na sypko niepaloną kaszą gryczaną lub domowymi kopytkami oraz śliwkowym sosem w sosjerce.

Przepis blogerki Katarzyny Marciniewicz – ChilliBite.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...