Czy znasz te specjały kulinarne? Jeśli nie, postaraj się skosztować je w te wakacje!

Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki, specjały kulinarne. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować!

kolorowe jedzenie oryginalne

fot. freepik

 

 1. Specjały kulinarne – TRUFLE

 

Te kulinarne specjały od wieków są uznawane za afrodyzjak. O ich właściwościach obszernie pisał Brillant-Savarin w swojej „Fizjologii smaku” (1825 r.) nazywając je „diamentami kuchni”, dzięki którym każda potrawa staje się prawdziwym rarytasem. Jak podkreślał francuski smakosz, trufla uwodzi swoim intensywny aromatem i zdecydowanym smakiem, dlatego jest idealnym dodatkiem. To prawdziwa kusicielka!

 2. Specjały kulinarne – SZPARAGI

Zielone, białe czy fioletowe – ich kariera właściwie rozpoczęła się 4,5 tysiąca lat temu, a ich największymi koneserami byli starożytni Rzymianie. To właśnie oni warzyli z nich napój miłosny. Szparagi do dziś uznawane są za jeden z najpowszechniejszych afrodyzjaków. Jaka była ich historia w kuchni europejskiej? Trudno orzec, pierwsze informacje o szparagach pojawiają się dopiero w XV wieku. Można przypuszczać, że początkowo raczyły się nimi wyłącznie elity. Teraz to prawdziwy wiosenny przysmak!

 

3. ALGI

Mogłoby się wydawać, że zastosowanie alg w kuchni to wymysł współczesności. Nic bardziej mylnego. Nasi przodkowie tysiące lat wcześniej docenili wartości odżywcze tej niezwykłej rośliny. Pierwsze zapisy dowodzące zastosowania ich w jadłospisie datowane są na 300 lat przed Chrystusem. Na Hawajach ceniono je tak wysoko, że spożywać je mogła wyłącznie rodzina królewska. To właśnie algom Japończycy zawdzięczają odkrycie w 1908 roku piątego, nieco tajemniczego smaku – umami.

4. WODA

Aby poczuć wyjątkowy smak, trzeba udać się na Hawaje. Tamtejsza woda pochodząca z oceanicznych głębin mieszana jest z koncentratem z alg. Woda morska jest odsalana i oczyszczana. Wody tej nie pije się bezpośrednio z butelki, należy ją najpierw rozcieńczyć zwykłą… wodą. Hawajskiemu napojowi przypisuje się właściwości relaksujące i  odchudzające. Warto odprężyć się przy tym eliksirze!

5. CIECIERZYCA

Niepozorna roślina strączkowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Mimo że gości na stołach wegan i wegetarian, to wciąż jest mało popularna. Jeśli jeszcze nie używaliście jej w kuchni –  koniecznie wypróbujcie jakiś przepis, w którym gra główną rolę – na przykład jeden z naszych ulubionych: Kremowy hummus z burakami i orzechami 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (300 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...