Znane smaki na nowo – Paprykarz szczeciński i sałatka z makrelą + przepis!

Są takie smakołyki, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Świetnie smakują, towarzyszą nam na różnych etapach kulinarnego życia i samoistnie stały się synonimem „dobrego smaku”. Takie produkty są po prostu kultowe. Do takich produktów należy z pewnością paprykarz szczeciński i pikantna sałatka rybna z makrelą. Oba produkty produkowane przez firmę Przetwórstwo Rybne „Łosoś ”, która od 60 lat dostarcza na nasze stoły przysmaki z ryb.

paprykarz szczeciński

Produkty są idealnie doprawione i tworzą kompozycję smaku „nie do podrobienia” przez inne artykuły oferowane na rynku. Oba przysmaki, dostępne w puszkach z funkcjonalnym otwarciem typu „easy-open”, doskonale  smakują dodane do kanapek lub tostów, jako posiłek w pracy, a także jako wytrawny składnik pierożków rybnych, zapiekanek warzywno–rybnych, ciast francuskich, czy  też pizzy i gołąbków.

paprykarz szczeciński 2

Paprykarz szczeciński produkowany przez firmę „Łosoś” to produkt najwyższej jakości bez konserwantów i sztucznych aromatów. Głównymi składnikami są: mięso łososia atlantyckiego, ryż oraz koncentrat pomidorowy. Dzięki idealnemu zbalansowaniu proporcji tych składników powstaje ceniony produkt o delikatnej, smarownej konsystencji i zaskakująco wspaniałych walorach smakowych. W produkcji paprykarza szczecińskiego Łosoś Ustka wykorzystuje się mięso z łososia, a nie tańszych zamienników typu szproty, które obniżają walory organoleptyczne konserw rybnych tego typu.

Paprykarz szczeciński z firmy „Łosoś”:

Ø  zawiera mięso łososia, a nie tańszych zamienników

Ø  idealne zbalansowanie proporcji ryby oraz koncentratu pomidorowego skutkuje gładką konsystencją i delikatnym smakiem

Ø  nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów

Ø  nie zawiera dodatków sztucznie zwiększających objętość produktu

 

sałarka rybna z makrelą

Sałatka pikantna z makrelą produkowana przez firmę PR „Łosoś” to delikatnie rozdrobnione mięso ryb pochodzących z rejonu Oceanu Spokojnego i Oceanu Atlantyckiego. Jest to kompozycja mięsa z makreli i łososia oraz koncentratu pomidorowego. Produkt jest ceniony przez konsumentów przede wszystkim ze względu na walory smakowe wynikające z połączenia odpowiednich gatunków ryb, specjalnej mieszanki przypraw i sosu pomidorowego. Również w tym przypadku do produkcji używa się składników o wysokiej jakości bez zastosowania „zapełniaczy”. Produkt nie zawiera w swym składzie sztucznych aromatów i konserwantów.

Tłuste ryby i koncentrat pomidorowy – zdrowy duet

Tłustym rybom (makrela oraz łosoś) obecnym w paprykarzu szczecińskim oraz sałatce z makrelą firmy Łosoś Ustka towarzyszy nieodzowny składnik jakim jest koncentrat pomidorowy. To połączenie dostarczy organizmowi dobrych tłuszczy z ryb (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT) oraz antyoksydantów (głównie likopenu) zawartych w koncentracie pomidorowym.

 

Niezbędnie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe mają istotny wpływ na zapobieganie uszkodzeń tkanek oraz powstawanie w ten sposób stanów zapalnych. Ma to istotne znaczenie w profilaktyce wszelkich zmian nowotworowych oraz zapobieganiu chorobom serca.

 

Likopen, najcenniejszy składnik pomidorów, znajduje się głównie pod skórką owocu i jest uwalniany podczas rozdrabniania i gotowania. Znacznie lepiej się wchłania z przetworów pomidorowych (sosu, koncentratu) niż ze świeżych pomidorów. Związek ten, chroniąc organizm przed atakiem wolnych rodników, dba o kondycję naszego serca, kości, a nawet skóry i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka. W koncentracie pomidorowym znajdują się także duże ilości potasu, który zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, ale również wpływa na pamięć i koncentrację.

 

Przepis na gołąbki z paprykarzem szczecińskim z firmy „Łosoś”

Składniki:

  • 1 puszka paprykarza szczecińskiego firmy Łosoś Ustka
  • główka kapusty
  • 10 dkg ryżu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • śmietana

 

Kapustę przygotuj jak do klasycznych gołąbków. Ryż ugotować na pół twardo i wymieszać z paprykarzem. Farsz zawiń w liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wywarem warzywnym i gotuj do miękkości. Koncentrat wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź w małej ilości ciepłego wywaru, wlej na gołąbki i zagotuj. Podaj z ziemniakami, ulubionymi warzywami lub z pieczywem. Znikają bardzo szybko….J

 

Ceny:

Paprykarz szczeciński z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś”  (170 g): ok. 2,5 zł

Paprykarz szczeciński z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś”  (310 g): ok. 3,8 zł

Sałatka pikantna z makrelą z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś” (170 g): ok. 3,2 zł

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (113 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  23 września 2015 10:35

    Pamiętam ten smak z dzieciństwa!

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe martucha180
      martucha180  28 września 2015 18:32

      Ja też! A potem wszyscy „pachnieli” paprykarzem :)))

      Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Gocha
    Gocha  23 września 2015 11:20

    Nigdy nie pomyślałam o tym, że mogą stanowić składnik jakiejś potrawy. Zawsze na chlebek. Spróbowałabym takiego gołąbka, choć myślę, że wolę farsz z mięskiem

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  23 września 2015 13:16

    Sałatka z makrelą jest dobra. Kupowałam dla męża i bardzo chwalił.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe martus2833
    martus2833  23 września 2015 18:11

    Ja lubię 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  24 września 2015 14:17

    Jejku, od małego uwielbiam te puszki 😀

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  25 września 2015 09:34

    Ciekawy pomysł na te gołąbki 🙂

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe czarna578
    czarna578  29 grudnia 2015 09:09

    Mój ulubiony paprykarz 🙂 A tej sałatki jeszcze nie próbowałam .

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  31 grudnia 2016 18:47

    Jadłam zarówno paprykarz jak i sałatkę z makreli

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.