Przepis na: Zimowe babeczki z imbirem i wanilią


zimowe-babeczki

Poziom trudności dania zimowe babeczki : średni

Składniki:

Babeczki:

  • Mąka Lubella Tortowa (125 g)
  • Miękkie masło (125 g)
  • Cukier (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Laska wanilii (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Imbir sproszkowany (1 łyżeczka)
  • Kandyzowany imbir

Dekoracja:

  • Kolorowe małe cukiereczki
  • Masło (170 g w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder (1 i 1/4 szk.)
  • Kremowy serek (200 g)
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze

 

Przygotowanie:

Babeczki:

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz imbirem w proszku. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, ziarenka z laski wanilii i miksujemy. Podczas miksowanie powoli dodajemy suche składniki i mieszamy dalej.  Na sam koniec dodajemy kandyzowany imbir pokrojony w drobna kostkę. Przekładamy masę do foremki na babeczki, wyłożonej papilotkami, wypełniając foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekły a następnie wystawiamy na kratkę (może być taka z piekarnika) i studzimy.

 

Dekoracja:

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Następnie dodajemy serek i dalej mieszamy. Dodajemy barwnik spożywczy dla uzyskania ładnego  koloru. Krem schładzamy przez 40 minut.

Na ostudzone babeczki wyciskamy krem okrężnymi ruchami formując dowolone kształty. Doklejamy kolorowe cukierki lub posypujemy kolorowymi posypkami. Schładzamy babeczki.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...