Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem

Ziemniaki-pieczone-w-folii,-z-czosnkiem-i-twarogiem-FOT.-sio-smutki.blogspot.com

Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem

Składniki:

6 dużych ziemniaków,

oliwa,

3 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

duża szczypta posiekanego kopru,

3 łyżki gładkiego twarożku,

3 łyżki tartego żółtego sera,

3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo marki Ziarenkowo,

sól,

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy po bieżącą wodą (najlepiej zrobić to szczoteczką), a następnie gotujemy je ok. 20 minut w osolonej wodzie, po czym studzimy.
Górną część odkrawamy i wydrążamy tak, aby wyjąć z niego 3/4 miąższu.
W miseczce mieszamy twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na dno wydrążonych ziemniaków wsypujemy trochę startego żółtego sera oraz  po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, po czym wypełniamy ziemniaka przygotowanym wcześniej twarożkiem. Posypujemy całość żółtym serem i ziarenkami, skrapiamy oliwą. Takie ziemniaki owijamy w folię aluminiową, ale „górę” pozostawiamy odkrytą. Wstawiamy danie na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.

Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem to przepis autorski, który pochodzi z bloga http://sio-smutki.blogspot.com

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  5 lutego 2015 11:53

    Ja ostatnio się zajadam pieczonymi ziemniaczkami.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  5 lutego 2015 11:56

    Często robię pieczone ziemniaczki. Ten przepis też wyprobuje.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe bombel
    bombel  5 lutego 2015 13:13

    Uwielbiam pieczone ziemniaki. Dla mnie najlepsze są z takim sosem jogurtowym plus czosnek

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  5 lutego 2015 19:29

    Czasem takie robię.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe martuska665
    martuska665  5 lutego 2015 19:49

    ziarenka piekło- niebo? nie słyszałam o takich….

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe Kinia
    Kinia  5 lutego 2015 22:53

    Wszystko fajnie i smacznie ale mnie jako wielką fankę ziemniaków bardzo smuci, że aż 3/4 ziemniaka trzeba wydrążyć.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  19 lutego 2015 11:11

    Ma ciut inną wersję. Aby ziemniaka było trochę więcej nacinam go na krzyż ,wypełnia farszem ,owijam folią aluminiową i do piekarnika.

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  23 marca 2015 10:20

    Bardzo fajny i ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe girlblack
    girlblack  26 marca 2015 12:00

    Zaskakujący i ciekawy przepis 🙂 wypróbuję!

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  22 lipca 2015 14:02

    Mniam!

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  31 marca 2016 14:10

    Ziemniaczki to ja uwielbiam w każdej postaci , a im bardziej wymyślny przepis tym lepiej mi smakują , z tego powodu bardzo chętnie wykorzystam podsunięty przez was przepis .

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  28 grudnia 2016 19:09

    Fajny przepis. Też często robię ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>