Ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami

Jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek? Proponujemy przepis na ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami.

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek. Oto przepis na kuleczki ziemniaczane z serem i ziołami

ziemniaczane-kuleczki_nie-marnuj-jedzenia

Ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 150 g sera (dowolnego)
  • 150 g bułki tartej
  • 10 g szałwii (lub bazylii czy rozmarynu)
  • Sól, pieprz
  • Olej (do smażenia)

 

Sposób przygotowania:

Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy jajka i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno poszatkowaną szałwię. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni i podajemy na gorąco lub odkładamy do lodówki i odgrzewamy w piekarniku na 5 minut przed podaniem.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (344 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...